Kávovary a presovače
Zatímco u automatických nebo kapslových kávovarů je příprava kávy velmi rychlá, u pákových kávovarů je časově náročnější. Složitější postup však umožňuje ovlivnit výslednou chuť kávy. Pomůžeme vám vybrat si mezi dražšími kávovary na espresso i levnějšími kávovary na přípravu filtrované kávy.
Příprava espressa, cappuccina nebo latte
Kávovary vytlačují horkou vodu čerpadlem přes mletou kávu pod vysokým tlakem. Výsledkem je espresso – káva připravená pomocí tlaku s bohatou pěnou. Espresso lze pít samostatně nebo slouží jako základ nejrůznějších kávových specialit jako je cappuccino, caffè latte nebo latte macchiato.
- Automatické kávovary – Připraví kávu téměř bez práce, ale bývají nejdražší. U kávovaru připojeného na vodu budete dosypávat pouze kávu. Automatické kávovary používají buď předem namletou kávu nebo celá zrna, která samy namelou. V některých typech je možné používat obě varianty. Zvládnou pestrou škálu nápojů. Plně automatické kávovary se šlehačem mléka vám připraví na jedno zmáčknutí latté, cappuccino nebo další kávové speciality. U poloautomatických si mléko našleháte pomocí parní trysky. Kromě volně stojících jsou k dispozici i vestavné kávovary.
- Kapslové kávovary – Jednoduché přístroje se zásobníkem na vodu, do kterých stačí vložit kávovou kapsli a stisknout tlačítko. Patří k levnějším, ale vzhledem k vyšší ceně kapslí se náklady naskládají časem. Kávovary se zásobníkem na mléko vám umožní vykouzlit latte nebo cappuccino s mléčnou pěnou. V kávovarech je možné používat pouze kompatibilní kapsle, proto je potřeba vybírat s ohledem na oblíbený druh kapslí. Kromě kávy mohou být plněné čajem nebo horkou čokoládou.
- Pákové kávovary – Bývají levnější, ale postup přípravy kávy je časově náročnější. Výsledná chuť kávy závisí na šikovnosti obsluhy a znalostech ohledně její přípravy. Hodí se především pro fajnšmekry, kterým nevadí práce navíc. Často umožňují nahřívání šálků pro delší uchování teploty kávy. Nemají automatický dávkovač, namletou kávu je potřeba dobře upěchovat a až poté zapnout průtok vody.
- Cestovní kávovary – Mají kompaktní rozměry pro snadné přenášení a jsou určené pro přípravu jednoho, maximálně tří šálků espressa z namleté kávy nebo z kapslí. Využijete je na na různých místech, například na horské túře. Tlak pro přípravu espressa je vytvářen ručně pumpováním.
Příprava filtrované kávy
Filtrační kávovary k přípravě kávy nepoužívají tlak jako kávovary na espresso, ale přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě. K přípravě obvykle potřebujete jednorázový či plastový filtr. Výhodou kávovarů na filtrovanou kávu je možnost použití kávy namleté na různý stupeň hrubosti a hlavně jejich nižší pořizovací cena.
- Překapávač – Levný přístroj na rychlou a jednoduchou přípravu kávy ve větším množství. Horká voda prochází filtrem s mletou kávou a postupně prokapává do skleněné nádoby. Chuťově se podobá kávě připravené pomocí frenchpressu. Na cestách využijete cestovní překapávač, který může být buď na ruční pohon nebo k připojení v autě (12V).
- French press – Do nádoby s pístem se vloží hrubě mletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se píst stlačí dolů, čímž se oddělí kávová sedlina od hotové kávy.
- Dripper – Patří k nejlevnějším metodám přípravy kávy. Káva pomocí trychtýřku se speciálními drážkami pomalu překapává přes papírový filtr přímo do šálku.
- Moka konvice – Po zahřátí vody ve spodní části konvičky vznikne horká stoupající pára, která spaří namletou kávu ve filtru a hotový nápoj dopraví do horní části kávovaru.
- Aeropress – Skládají se z plastového válce s pístem a filtru na jednom konci. Mletá káva se vloží do válce, zalije se horkou vodou a po krátké době se káva promíchá. Poté se píst stlačí dolů, což vytlačí kávu skrze filtr a oddělí ji od sedlin.
- Vacuum pot – Ve spodní nádobě se pomocí kahanu ohřívá voda, která přeměněná na páru prochází do horní části, kde se smísí s kávou. Po odebrání kahanu začne spodní část chladnout a káva překape dolů.
Co se vám může ke kávovaru hodit?
- Káva – Vybírejte na základě chuťových preferencí a typu kávovaru – zrnkovou, mletou, jednotlivě porcovanou v papírových sáčcích E.S.E. pod nebo v kapslích.
- Mlýnek na kávu – Je potřeba ke kávovaru, který nemá mlýnek integrovaný.
- Šlehač mléka – Pomůcka pro milovníky kávových specialit v případě, že kávovar nemá integrovaný šlehač ani trysku.
- Odvápňovače a čisticí prostředky – Nezbytné pro prodloužení životnosti kávovarů. S čištěním vám pomůžou samočistící kávovary, které proces výrazně usnadní.
- Stojan na kapsle - V případě, že se rozhodnete pro kapslový kávovar, stojan vám pomůže přehledně uspořádat různé typy kapslí.