Kuchyňské grily
Zatímco ze zahradního grilu si dopřejete dobroty pouze v létě, kuchyňský gril využijete celoročně. Na grilu si můžete připravit křupavé maso, zeleninu, brambory, tofu, nebo třeba pečivo.
Elektrický, nebo plynový?
Elektrický – Nejzdravější forma grilování bez kouře a dýmu. Obvykle levnější pořízení, ale nákladnější provoz. Nevýhodou je nutnost připojení do elektrické zásuvky.
Plynový – Použití v interiéru se nedoporučuje. Kompaktní velikost je vhodná na přenášení. Je ideální na kempování nebo na grilování na terase či balkóně. Nevytváří totiž štiplavý kouř.
Typy domácích grilů
- Kontaktní gril – Rozevírá se podobně jako toustovač. Grilované ingredience se rovnoměrně opékají pomocí dvou plochých či žebrovaných litinových desek. Využijete jej na grilování masa, tortill, zeleniny, tofu, pečiva apod.
- Raclette gril – Kompaktní gril s dvěma patry. Kromě grilování je vhodný také na zapékání.
- Vertikální gril – Rovnoměrně opéká pokrm ze všech stran pomocí otáčejícího se roštu. Je vhodný jen pro omezený druh pokrmů - zejména pro gyros, celé kuře nebo špízy. Výsledný pokrm je zdravější, protože tuk stéká do odkapávací misky.
- Stolní gril – Neboli deskový gril nabídne velkou grilovací plochu pro přípravu více pokrmů najednou. Griluje pouze zespodu, takže je suroviny potřeba otáčet.