Sporáky
Volně stojící spotřebiče kombinující varnou desku s troubou. Umožňují různou přípravu jídel - vařením, smažením, restováním i pečením. Některé modely dokonce dovolují rozšířit možnosti tepelné úpravy o grilování nebo třeba pečení v páře. Pokud v kuchyni preferujete spíše jednotu designu, porozhlédněte se po vestavné troubě a varné desce.
Plyn, nebo elektřina?
V první řadě vybírejte sporák podle zdroje energie. Plynové a elektrické mají navíc i rozdílné vlastnosti. Zvážit můžete i sporák kombinovaný nebo na tuhá paliva.
Plynové a kombinované sporáky
- Plynové sporáky – Umožňují rychlou a přesnou regulaci plamene. Disponují však plynovou troubou, která má oproti elektrické horší pečicí vlastnosti a nepřesnou distribuci tepla.
- Kombinované sporáky – Mají plynovou desku a elektrickou troubu, kombinují tak výhody obou typů.
Elektrické sporáky
Čistě elektrický sporák nevyžaduje přípojku plynu a jeho trouba nabízí kvalitnější pečení i velký počet funkcí a programů. Volit lze ze tří typů varných desek.
- Indukční sporák – S indukční deskou je vaření úsporné a bezpečné. Vzhledově připomíná sklokeramickou desku, přenáší však teplo pomocí elektromagnetické indukce pouze v místech kontaktu s nádobím z vhodného materiálu.
- Sklokeramický sporák – Podobně jako indukční deska se oproti plynovým plotýnkám lépe čistí a má modernější design. Funguje na principu rozehřívání topných spirál, takže se pomaleji nahřívá a vytváří zbytkové teplo. Proto je méně úsporná, ale umožní vaření se všemi druhy hrnců a má nižší pořizovací cenu.
- Litinový sporák – Starší řešení s nižší pořizovací cenou. V porovnání s jinými typy je tento typ desky nejméně úsporný. Litinová deska se navíc nečistí tak dobře jako indukční či sklokeramická a pomalu se rozehřívá a chladne.
Sporáky na tuhá paliva
Další alternativou je sporák na tuhá paliva, který se hodí zejména na chatu a do různých míst, kde je problém s připojením k elektrické síti. Umožňuje vaření i vytápění objektu. Různé modely umožňují topit dřevem, uhlím, briketami i peletami. Součástí sporáků na tuhá paliva většinou bývá i praktická trouba.
Na co se při výběru zaměřit?
- Rozměry – Standardní šířka sporáků je 50 cm, ale rozšířené jsou i sporáky široké 60 cm.
- Design – Nerezový sporák zapadne do moderní domácnosti, retro sporák bude zajímavým prvkem tematicky laděné domácnosti a bílý sporák se zase ujme v klasické kuchyni.
- Funkce – Zjednoduší a urychlí vám vaření i pečení. Příkladem může být horkovzdušná trouba, parní trouba, gril, nebo třeba flexi zóna.