Kempingové nádobí
Připravujte a konzumujte jídla v podmínkách, kde není k dispozici běžná kuchyňská technika. Kempingové nádobí najde využití především při stanování, turistice, rybaření, ale i na festivalu nebo pikniku. Nádobí si můžete pořídit i v sadě. Skládací modely zase nezaberou moc místa. Prozkoumejte i další vybavení na outdoor vaření.
Typ nádobí
- Hrnec / Pánev – Uvařte s nimi oblíbené pokrmy, například guláš nebo těstoviny. Na přikrytí se vám hodí poklička.
- Konvice / Pressovač – Nechte se unést podmanivou vůní čerstvě připraveného čaje nebo kávy. Horký nápoj si vychutnejte z hrnku.
- Talíř / Miska – Na hlavní jídla i polévky. Pití si nalijte do sklenice.
- Ešus – Využijete nejen na výletech a při kempování, ale i v běžném životě, kdy potřebujete dopravit jídlo ze školní jídelny nebo restaurace k sobě domů.
Hmotnost
- Do 500 g – Velmi lehké, takže vás v batohu nezatíží. Může být ale méně odolné a disponovat menším objemem.
- 500 g až 1 500 g – Ideální kompromis mezi relativně přijatelnou váhou a dobrou odolností. Hodí se na středně dlouhé výlety.
- 1 500 g a více – Těžší nádobí zaujme svoji odolností, ale více zatíží při delších výletech.
Objem
- Do 0,5 litrů – Pojme menší jídla a pití pro omezený počet osob.
- 0,5 až 3 litry – Středně velký objem umožňuje uvařit i podávat větší množství jídla.
- 3 litry a více – Extra velký objem umožňuje přípravu velkého množství jídla a pití, takže se nají a napije hned několik strávníků.
Materiál
- Hliník – Lehký a dobrý vodič tepla, ale může reagovat s kyselými potravinami.
- Keramika – Odolná a neabsorbuje pachy, ale může snadno prasknout a být těžší na přenášení.
- Litina – Výborná tepelná vodivost a trvanlivost, ale je těžká a náchylná k rezivění.
- Nerezová ocel – Absolutně zdravotně nezávadná varianta, která je odolná vůči korozi a snadno se čistí, ale může být těžká a dražší.
- Plast – Lehký a odolný, ale může se poškrábat nebo deformovat při působení tepla. Neměli byste ho vystavovat dlouhodobým účinkům slunečního záření.
- Silikon – Na rozdíl od plastu je více odolný vůči teplu a chladu.
- Smalt – Díky povrchové vrstvě je toto nádobí relativně lehké, ale přitom odolné. Musíte dávat pozor, abyste svrchní vrstvu nepoškodili nárazem.
- Teflon – Vyznačuje se velmi dobrou nepřilnavostí, což se hodí na přípravu vajíček na mnoho způsobů nebo palačinek. Snadno se poškrábe, takže na takové nádobí používejte raději plastové příbory.
- Titan – Téměř nekoroduje, ale bývá dražší.