Domácnost a zahrada
Večer si nachystáte suroviny, nastavíte příslušný program a ráno vás probudí kouzelná vůně čerstvě upečeného chleba. Ke skvělému pečivu kdykoliv a kdekoliv, ale především přesně podle vašich představ, vám pomůže domácí pekárna.
V článku jsme se podívali na zoubek domácím pekárnám na chleba. Shrnuli jsme jejich výhody a nevýhody, zaměřili se na technické parametry, kterým je potřeba věnovat pozornost a nakonec přihodili pár užitečných tipů.
Domácí pekárna je multifunkční kuchyňský pomocník, který v sobě pojí hned několik přístrojů – hnětacího robota, pečící troubu i vařič. Navíc se jedná se o přístroj velmi jednoduchý na ovládání. Do hnětací nádoby nasypete potřebné suroviny, zvolíte vhodný program a o zbytek se postará pekárna. Suroviny zamíchá a důkladně uhněte, těsto nechá vykynout a nakonec upeče chléb. Některé domácí pekárny navíc nabízejí i jiné možnosti než jen pečení chleba.
Netradiční využití domácích pekáren
V domácí pekárně si kromě chleba dá můžete díky speciálním programům připravit například těsto na pizzu, těstoviny, vánočku nebo koláče. Dále si v ní můžete uvařit různé marmelády, džemy nebo šťávy. A v některých modelech si zvládnete vyrobit i jogurt, sýr či tempeh.
Výhody domácích pekáren
Nevýhody domácích pekáren
Ještě než se vrhnete na koupi domácí pekárny, promyslete si, co od ní vlastně očekáváte, jak často ji budete využívat i pro kolik osob budete pravidelně péct.
Jedním z rozhodujících parametrů při výběru pekárny je kapacita pečicí nádoby. Ta se odvíjí od počtu osob v domácnosti i od toho, kolik pečiva pravidelně sníte a jak často budete péct. V současné době si můžete pořídit pekárny, které upečou bochníky s hmotností od 0,5 do 1,8 kg. Většina modelů navíc umožňuje nastavit si velikost bochníku podle aktuální potřeby.
Vhodná velikost pečící nádoby podle počtu osob v domácnosti
Počet osob v domácnosti | Doporučená kapacita pečící nádoby |
---|---|
1 - 2 osoby | 500 - 600 g |
3 osoby | 800 - 900 g |
4 osoby | 1 100 - 1 300 g |
5 a více osob | minimálně 1 500 g |
Dalším velmi důležitým parametrem, který byste rozhodně neměli podceňovat, je materiál pečící formy. Aktuálně můžete vybírat ze tří – teflon, keramika a nerez. Každý z nich má své výhody a nevýhody.
Pozornost věnuje také materiálu, z něhož je vyrobena vnější část pekárny. Dražší kovové modely jsou podstatně bytelnější, tišší a mají pohodovější údržbu. Ty levnější plastové jsou naopak náchylnější k poškození a jsou i více slyšet.
Při výběru pekárny si také promyslete, zda si pořídíte variantu jednohákovou nebo dvouhákovou. Menší modely domácích pekáren jsou ve většině případů vybaveny jedním hákem, ve větších pekárnách najdete hnětací háky dva. S dvěma háky je příprava těsta podstatně rychlejší a těsto je navíc načechranější a lépe kyne. Po pekárně se dvěma háky sáhněte v případě, že v ní plánujete zadělávat těsto na pizzu nebo jiné druhy pečiva.
Většina pekáren disponuje hnětači, které je potřeba vyjmout. Některé to umožňují ještě před pečením, jiné se do těsta zapečou a vyndáte je až z upečeného chleba. Některé pekárny nabízejí možnost sklopení hnětacích háků. To znamená, že během přípravy chleba nemusíte na háky myslet, sami se po přípravě těsta sklopí. Jejich nevýhodou je pracnější údržba.
Podobně jako u jiných domácích spotřebičů se výkon a spotřeba pekárny odvíjí od jejího příkonu. Čím výkonnější pekárnu máte, tím rychleji se chleba upeče a tím více energie spotřebuje. Ať už si ale vyberete jakýkoliv typ pekárny, rozhodně nemusíte mít strach z toho, že by vás její provoz zruinoval. V porovnání s elektrickou troubou je spotřeba energie několikanásobně nižší. Příkon se nejčastěji pohybuje v rozmezí 400 – 900 W, přičemž domácí pekárna v průměru spotřebuje něco mezi 0,2 až 0,5 kWh.
Pekárny často disponují celou řadou pečicích programů a záleží jen na vás, jak širokou nabídku využijete.
Ovládání pekárny by mělo být maximálně jednoduché a přehledné. K tomu vám výrazně pomůže displej, na kterém můžete sledovat aktuálně probíhající fáze, nastavenou teplotu nebo zbývající dobu pečení. U displeje se zaměřte především na jeho přehlednost. Velkým plusem je podsvícení. Různorodé funkce jsou tu pak od toho, aby vám celý proces ještě více usnadnily.
Další z parametrů, který výrazně ovlivní pohodlí při práci i celkový komfort, je hlučnost přístroje. Ta se projeví především při hnětení těsta. Průměrné hodnoty hluku se u těchto přístrojů pohybují mezi 50 až 60 dB. Čím méně, tím je to samozřejmě lepší.
Zaměřte se také na rozměry pekárny. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o spotřebič, který vám v kuchyni zabere celkem dost místa. Počítat je nutné i s volným prostorem nad pekárnou, který je nutný k otevření víka. Hmotnost pekáren se pohybuje okolo 5 až 7 kilogramů.
Každé kuchyňské vybavení má své osvědčené značky a výrobce. Při výběru domácí pekárny na chleba vsaďte právě na tradičního výrobce, který má s jejich výrobou dlouholeté zkušenosti. Tito výrobci totiž perfektně znají své produkty i výrobní procesy, a podle potřeby je dokáží vyladit. Mezi přední výrobce domácích pekáren patří ETA, Tefal, Sencor, Guzzanti, Kenwood, Gorenje nebo Philco.
Redaktor
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada