Domácnost a zahrada
Přemýšlíte, jakým způsobem grilovat své oblíbené pokrmy? Pokud jste zvolili gril na tuhá paliva, máte dvě základní možnosti – dřevěné uhlí a brikety. V čem spočívají výhody či nevýhody těchto paliv a pro které byste se měli rozhodnout?
I přes narůstající popularitu plynových a elektrických grilů jsou stále s přehledem nejrozšířenější grily na tuhá paliva. Ty vám zajistí nezaměnitelnou chuť pokrmů. Přípravu jídla doprovází další charakteristické jevy, které si většina z nás spojuje s grilováním – například kouř nebo praskání dřeva.
Samotné dřevo se však v grilech tolik nepoužívá. Před položením surovin na rošt byste museli čekat, než z něj zůstanou žhavé uhlíky. Tento postup by vám zabral zbytečně moc času a kromě toho vyžaduje trochu zkušeností. Vhodnější řešení nabízí dřevěné uhlí a brikety. Mnoho uživatelů uhlí s briketami volně zaměňuje a využívá topivo, které je zrovna po ruce nebo v akci. Podobná strategie ale není příliš šťastná. S oběma typy paliv se totiž pojí určitá specifika, jež byste měli zohlednit při jejich využití.
Kusy zuhelnatělého dřeva, které potěší krátkou dobou rozpalování. Tak by se dalo v jednoduchosti charakterizovat uhlí. Oproti klasickému dřevu dosahuje vyšší teploty a hoří téměř bez plamenů. Navíc produkuje mnohem menší množství znečištění, což ocení především zastánci ekologického grilování. Před koupí dřevěného uhlí si prověřte jeho původ – doporučuje se používat palivo výhradně z listnatých stromů. Jehličnany obsahují škodlivé pryskyřice a pro grilování se nehodí.
K hlavním výhodám dřevěného uhlí patří rychlé rozpálení a vysoká účinnost. V porovnání s briketami obsahuje uhlí méně popelu. Průměrně se podíl popelu u uhlí pohybuje okolo 3 %, zatímco u briket se jedná o 14 %. Nevýhody se pojí s nepravidelným tvarem uhlí, který komplikuje rovnoměrné rozložení v grilu. Pro uživatele je tak složitější udržovat stálou teplotu. Zejména u nekvalitně zpracovaných produktů se v balení dočkáte kombinace zbytečně velkých kusů a drtě. V ideálním případě by velikost uhlíků měla být zhruba mezi 2 až 8 cm.
V neposlední řadě si uvědomte, že rychlé rozpálení uhlí znamená také rychlejší spalování. S délkou přípravy pokrmů proto porostou náklady na topivo. Nutnost přidání dalšího uhlí samozřejmě celý proces prodlouží i časově. O tom, jak dobře bude uhlí hořet, vám napoví podíl fixního uhlíku. Čím vyšší je tato hodnota, tím lépe uhlí hoří. Bezproblémové užívání vám přinese uhlí s alespoň 80 % fixního uhlíku.
Brikety se obvykle vyrábí z dřevěných pilin, štěpky a dalšího dřevního odpadu. Vybrané prvky se následně pod vysokým tlakem lisují. Jako pojivo se používá například kukuřičná mouka, bramborový škrob, pryskyřice nebo lepidlo. Pojivo slouží nejen k zajištění konzistence, ale pomáhá také se zapálením a hořením briket. Především chemická pojiva však nejsou pro grilování příliš vhodná. Narazíte na ně hlavně u levnějších výrobků. Těmto produktům se snažte vyhnout. V opačném případě riskujete při spalování nepříjemný zápach, který může ovlivnit výslednou chuť pokrmů.
Brikety mají stejnou velikost a pravidelný (typicky oválný) tvar. Snáze vám tedy umožní udržovat rovnoměrnou vrstvu tepla. Délka hoření je oproti uhlí zhruba třikrát delší, brikety vydrží hořet až tři hodiny. Navíc se pyšní vysokou výhřevností. Přínosy se odráží ve vyšší pořizovací ceně. Delší doba hoření ale tuto nevýhodu do značné míry smazává – za stejný čas spotřebujete větší množství uhlí než briket.
Pokud brikety zcela nedohoří, můžete je použít při dalším grilování. Zajímavé zpestření představují kokosové brikety, které se vyrábí z kokosových slupek a dodávají pokrmům netradiční příchuť.
Jak už jste nejspíš pochopili, nedá se jednoznačně říct, že by jedna z variant byla lepší než druhá. Každá se hodí pro jinou příležitost. Oba druhy paliv zažehnete za srovnatelnou dobu, přibližně do 15 až 25 minut. U uhlí se budete pohybovat na spodní hranici uvedeného intervalu, u briket spíše na té horní. Zásadní rozdíly spočívají zejména v délce hoření a možnosti udržovat rovnoměrné teplo.
Potřebujete během grilování udržovat konstantní teplotu? Plánujete grilovat pro větší počet osob a víte, že vám příprava pokrmů zabere delší čas? Pak byste měli sáhnout po briketách. Déle hoří a pomohou vám pod surovinami udržet stejnou teplotu. Zmíněné vlastnosti tvoří z briket jasnou volbu také pro nepřímé grilování. Naopak pokud se chystáte ogrilovat pár kousků kuřecího masa se zeleninou nebo jiné rychlovky, dává mnohem větší smysl využití dřevěného uhlí. Ideálně byste tak v domácnosti měli mít oboje a vždy se rozhodnout podle dané situace.
Redaktor
Nadšenec do sportu, technologií, moderních domácích spotřebičů a dalších vychytávek, které lidem šetří čas. Ve volných chvílích vyráží na výlety do přírody, cestuje s fotoaparátem v ruce nebo se zdokonaluje v cizích jazycích.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada