Domácnost a zahrada
Grilovací sezóna pomalu, ale jistě začíná. Plánujete do ní vstoupit s novým grilem? Pokud nemáte rádi dlouhé roztápění, přikládání a chcete grilovat zdravěji, pak budete nejspíš volit mezi elektrickými a plynovými grily. Jaké výhody či nevýhody s sebou tyto varianty přináší?
Grily na dřevěné uhlí nebo brikety jsou stále nejrozšířenější a také cenově nejdostupnější. Konzervativní uživatelé na ně nedají dopustit. Pochvalují si praskání dřeva, typický dým a charakteristickou chuť připravovaných pokrmů. Pokud se však na grilování díváte méně romanticky, tak vidíte spíše nevýhody těchto grilů – zdlouhavé přípravy a údržbu, nutnost přikládání, omezené možnosti regulace teploty či zdravotní rizika vyplývající z odkapávání tuku do ohně.
Patříte-li do druhé skupiny uživatelů, máte na výběr mezi plynovými a elektrickými grily. Plynové grily se objevily dříve a dlouho představovaly hlavní alternativu grilů na dřevěné uhlí. Elektrické grily jsou o něco mladší a popularitu si získávají zejména v posledních letech. Podívejme se na oba typy podrobněji.
Ohřev plynových grilů zajišťuje propan-butanová lahev, některé vestavné grily se vyrábí i s připojením na zemní plyn. Obě verze vás potěší jednoduchým zapalováním a rychlým nahřátím. K dispozici často bývá takzvané piezoelektrické zapalování, díky němuž gril bezpečně „nastartujete“ pouhým stisknutím tlačítka či regulačního kolečka. Nepotřebujete k tomu žádné sirky ani zapalovač. Grily nezpůsobují štiplavý kouř, proto je občas můžete využít i na terasách a balkonech. Použití v interiéru se ale nedoporučuje – především kvůli uvolňování oxidu uhelnatého a zvýšenému riziku požáru.
Plynové modely mají zpravidla podobu velkých zahradních grilů, ale narazíte i na cestovní grily, které se připojují ke kartuši. Jednou z hlavních výhod plynových grilů je snadná regulace teploty, k níž dochází prostřednictvím ovladačů jednotlivých hořáků. Častým doplňkem plynových grilů jsou další možnosti přípravy pokrmů, například uzení či pečení.
Za nevýhodu plynových grilů lze považovat nutnost kontroly a manipulace s propan-butanovou lahví. S touto aktivitou se pojí určitá rizika, která ale zcela minimalizujete opatrným zacházením a dodržováním bezpečnostních zásad. Nicméně obsluha grilu může být z těchto důvodů pro začátečníky a technicky méně zdatné jedince trochu složitější. Některé zákazníky zase od plynových grilů odrazuje vyšší pořizovací cena.
Elektrické grily potřebují pro svůj provoz akorát připojit do zásuvky. Elektřina poté zahřívá spirály nebo teflonové desky. Nahřátí je opět velmi rychlé a teplotu snadno regulujete pomocí ovladačů. Při grilování se neuvolňuje kouř ani dým. Elektrické grily vám tak přináší nejzdravější formu grilování, navíc je můžete bez obav využít i v interiéru. Zařízení disponují spíše kompaktnějšími rozměry, poměrně populární jsou stolní elektrické grily.
Cena elektrických grilů bývá nižší než u těch plynových, jejich provoz vás však vyjde dráž. Obsluha grilu, stejně jako samotná příprava pokrmů, nevyžaduje téměř žádné zkušenosti. Vybrané modely dokonce nabízí přednastavené programy, které se o vše postarají za vás.
Nevýhodu elektrických grilů představuje zejména nižší výkon spojený s delší dobou grilování. Tato skutečnost se projeví hlavně u přípravy masitých pokrmů. U některých grilů může být rozložení tepla nerovnoměrné. V praxi se vám tak potraviny budou v určitých částech roštu připravovat pomaleji.
Vyzdvihovat jeden typ na úkor toho druhého není možné. Každý z nich má své výhody i nedostatky. Jak elektrické, tak plynové grily se navíc pyšní řadou společných vlastností, protože primárně vznikly jako alternativa grilů na dřevěné uhlí. S oběma typy se pojí mnohem lepší možnosti regulace teploty, jednoduchá údržba i zdravější způsob grilování. Přímé srovnání elektrických a plynových grilů proto z velké části vychází z drobných rozdílů.
Obecně se dá říct, že plynové grily budou vyhovovat uživatelům, kteří:
Naopak mezi elektrickými modely by měli hledat zákazníci, kteří:
Tato doporučení pochopitelně nemusí platit vždy. Na trhu narazíte na celou škálu různých grilů, přičemž některé z nich nabourávají obvyklé stereotypy. Ve většině případů by vám ale uvedené tipy měly pomoci se správným rozhodnutím. Poté zbývá už jen naložit maso, nakrájet zeleninu a grilovací sezóna může začít!
Redaktor
Nadšenec do sportu, technologií, moderních domácích spotřebičů a dalších vychytávek, které lidem šetří čas. Ve volných chvílích vyráží na výlety do přírody, cestuje s fotoaparátem v ruce nebo se zdokonaluje v cizích jazycích.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada