Domácnost a zahrada
Nosíte z lesa plné košíky voňavých hříbků a hub? Pokud jste už přejezení smaženic a houbových omáček, poradíme vám, jak houby uskladnit, aby vám vydrželi nejméně do další houbařské sezóny.
Houby utržené v lese byste měli sníst nejpozději do 3 dnů, a to jen tehdy, pokud byly uloženy v lednici. Jsou totiž plné vody i nejrůznějších mikroorganismů a velmi rychle podléhají zkáze. Abyste zabránili množení červů i rozšíření případné plísně, je potřeba je očistit a nakrájet nejlépe hned, jak si přinesete z lesa domů. Co nespotřebujete, nemilosrdně vyhoďte. Pokud předem víte, že houbařský úlovek nesníte, existuje několik možností, jak můžete houby uchovat.
Nejběžnější a zároveň nejjednodušší metodou je sušení. Očištěné houby nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte vedle sebe třeba na pečícím plechu. Plátky se mohou k ploše přichycovat, je tak lepší je pokládat na potravinový papír. K tomu, aby dobře vyschly potřebují stinné a dobře větrané místo. Proces můžete urychlit tím, že houby při nízkých teplotách kolem 50 stupňů Celsia dosušíte v troubě. Před jejich vyjmutím se doporučuje zvýšit teplotu asi na 5 minut na 80 stupňů Celsia, abyste zničili případné hmyzí zárodky.
K sušení hub můžete využít i sušičku potravin. Většina z nich suší pomocí horkého vzduchu, ale k dostání jsou i sušičky, které používají infračervené světlo. Plátky očištěných hub vyskládáte na jednotlivá plata a navolíte si teplotu a čas, případně zvolíte vhodný program sušení. Houby budou bez vašeho zásahu zhruba 5 až 8 hodin schnout při teplotě kolem 40 až 50 °C – v závislosti na použité sušičce. Správně usušené houby budou při shrnování ze síta jemně chrastit.
Aby vám usušené houby vydržely, je potřeba je správně uskladnit, nejlépe ve vzduchotěsných nádobách ze skla nebo v dózách na potraviny, které uložíte na chladném a tmavém místě. Bez přístupu vlhkosti vám usušené houby vydrží i několik let. Přesto se doporučuje je spotřebovat do tří let od usušení.
V mrazáku můžete uskladnit syrové i tepelně upravené houby. Pokud se rozhodnete zamrazit syrové houby, nezapomeňte je dobře očistit a uložit v dobře utěsném obalu, nejlépe v uzavíratelných potravinových sáčcích. Jinak vám houbové aroma pronikne do dalších potravin v mrazáku. U větších hub je lepší, když je před zmrazením pokrájíte na menší kousky. Takto uschované houby ale nevydrží tak dlouho jako sušené. Je potřeba je spotřebovat do 6 měsíců.
Redaktor
Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada