Seznam.cz

Jak vybrat cestovní gril: Na co se při výběru zaměřit?

Maso a zelenina grilované na cestovním grilu
Zdroj: Pixabay
petr-pohudka
Petr Pohůdka před 3 roky

Dovolená v kempu nebo výlet do přírody a grilování? S cestovním grilem žádný problém. Snadno přenosné grily si s sebou přibalíte kamkoliv. Víte, jaký typ cestovního grilu zvolit a jakými se řídit parametry? Poradíme vám, jak vybrat cestovní gril.

Proč si pořídit cestovní gril

Cestovní grily představují jeden z mnoha typů grilů. Jejich výhody jsou zřejmé. Cestovní grily mají kompaktní rozměry, nízkou hmotnost a tím pádem se snadno přenáší. Konstrukce bývá skládací či zcela rozložitelná. Kromě toho kladou výrobci cestovních grilů důraz především na praktičnost a funkčnost.

Chcete si užít grilování na dovolené v kempu a nečekat, až se uvolní společný gril? Dopřávat si grilované pochoutky v parku, na rybách, v přírodě během pikniku, ale i doma na balkoně? Cestovní gril je pro vás – nejen v těchto situacích – naprosto ideální. Pokud se řadíte mezi vyznavače aktivního životního stylu nebo jste neustále na cestách, pak stěží najdete lepší typ grilů.

Druhy cestovních grilů

Cestovní modely sice tvoří poměrně specifickou skupinu grilů, ale přesto se dají ještě rozdělit na několik různých typů.

Cestovní grily na dřevěné uhlí

Cestovní grily na dřevěné uhlí reprezentují oblíbenou klasiku. Praskání dřeva, charakteristický dým a pochutiny s nezaměnitelnou chutí. Díky vysokým teplotám zajistí přenosné grily na dřevěné uhlí rychlou přípravu pokrmů. Obsluhu vám usnadní dávkovač dřevěných briket, který je součástí některých modelů. Kvůli ohni a dýmu není tento typ cestovních grilů vhodný do vnitřních prostor.

Maso připravované na cestovním grilu na dřevěné uhlí
Zdroj: Pixabay
Grilování na dřevěném uhlí patří k nejoblíbenějším způsobům přípravy masa.

Cestovní grily na plyn

Přenosné plynové grily si mezi uživateli získaly oblibu především pro pohodlnou obsluhu a rychlou přípravu. Gril nemusíte dlouze roztápět, stačí k němu připojit plynovou kartuši nebo propan-butanovou lahev. Pak již postupujete podobně jako na plynovém sporáku. Pouze otočíte ovladač a gril zapálíte. Velkou výhodu představuje možnost plynulé regulace teploty.

Některé cestovní grily na plyn jsou vybaveny dvěma samostatně ovladatelnými hořáky, což oceníte zejména při nepřímém grilování. K němu budete potřebovat také poklop, ale ten bývá standardní součástí většiny grilů.

Cestovní elektrické grily

Cestovní elektrické grily téměř neprodukují kouř. Nemusíte k nim dokupovat žádné palivo a trápit se pracným rozděláváním. Obsluha je velice jednoduchá a teplota grilu regulovatelná. Z pohledu mobility však mají jednu zásadní nevýhodu – musí být v dosahu elektrické zásuvky

Elektrické grily poslouží i v uzavřených místnostech. Kromě regulace teploty mohou potěšit dalšími doplňkovými funkcemi, například časovačem, signalizačními kontrolkami či přednastavenými programy.

Bezkouřové grily

Bezkouřové grily jsou specifickým druhem grilů na dřevěné uhlí. Jejich hlavní výhodou je absence kouře. Uhlí totiž umístíte do uzavřeného zásobníku, do kterého přivádí čerstvý vzduch vestavěný ventilátor. Ten je napájen buď klasickými tužkovými bateriemi, případně přes micro USB konektor. Odkapávající tuk zachycuje speciální nádoba. Tuk díky tomu vůbec nepřijde do kontaktu s ohněm, což eliminuje typický zápach.

Bezkouřový gril můžete bez obav využít ve vnitřních prostorách. Modely se kromě pevně uzavřeného ohniště pyšní dvouplášťovou konstrukcí. Žhavé uhlíky se proto nevysypou, ani když dojde k převrhnutí grilu. Vnější část konstrukce navíc není horká, takže se při neopatrné manipulaci nespálíte.

Přenosná ohniště

Do sekce cestovních grilů se dají zařadit i přenosná ohniště. Primárně jde o výrobek, se kterým si kdekoliv užijete táborák, aniž byste se museli bát poničení trávníku a okolní plochy. Na vidlicích si v ohništi opečete třeba oblíbené špekáčky. Přenosná ohniště ale bývají vybavena přídavným roštem, na kterém si lze ogrilovat maso, zeleninu nebo ryby.

Hořící dřevo v přenosném ohništi
Zdroj: Unsplash
Přenosná ohniště využijete k opékání na vidlicích, ale díky přídavnému roštu také ke grilování.

Podle jakých parametrů vybírat cestovní gril?

Jednotlivé cestovní grily se v mnoha ohledech liší. V popiscích produktů uvidíte celou škálu různých parametrů. Jakým byste měli věnovat pozornost?

Rozměry cestovního grilu

U cestovního grilu tvoří rozměry bezpochyby jeden ze zásadních parametrů. Před koupí si ujasněte, kde plánujete gril používat a jak jej budete převážet. Hledáte gril na cesty a výlety do přírody? Nebo chcete gril jednou za čas přemístit mezi balkonem v bytě a chalupou, kam vyrazíte na letní dovolenou? 

Zjistěte si, jak se gril rozkládá a jaké má rozměry ve složeném stavu. Malé cestovní grily jsou často skládací a po použití se dají uklidit do praktického kufříku či tašky. Takové kufříky nemusí být větší než cca 25 × 35 × 10 cm. Naopak některé větší cestovní grily svými rozměry atakují klasické modely. Jsou však lépe uzpůsobeny pro transport, například rozkládacím mechanismem, odnímatelnými částmi nebo kolečky. U rozměrů proto vždy zohledněte primární účel grilu.

Hmotnost cestovního grilu

Naprosto stejný případ jako u rozměrů. Nejlehčí přenosné grily váží okolo 2–3 kg. Ty těžší, u kterých je na mobilitu kladen menší důraz, mohou mít klidně 20 kg.

Samozřejmě hmotnost jde do značné míry ruku v ruce s rozměry. Větší a těžší cestovní grily vám oproti menším a lehčím kusům nabídnou dostatek místa na odložení příslušenství i připravovaných pokrmů.

Velikost grilovací plochy

Rozměr grilovací desky určí, kolik pochutin dokážete grilovat najednou. Záleží tedy na tom, jestli chcete připravovat jídlo jen sami pro sebe, pro dva lidi, nebo zda má gril posloužit vícečlenné rodině. Velikost grilovací plochy se pochopitelně odvíjí od celkových rozměrů cestovního grilu.

Plocha grilovací desky se uvádí v cm². U menších cestovních grilů se pohybuje ve stovkách cm², zatímco s většími modely získáte plochu až přes 2000 cm². Počítejte zhruba s tím, že na přípravu jedné porce potřebujete cca 250–300 cm².

Materiál grilovací plochy

Vedle velikosti grilovací plochy se zaměřte také na materiál. Klíčové je, aby byl dokonale nepřilnavý, jinak se vám budou pokrmy připalovat a vy strávíte spoustu času čištěním. Grilovací plocha se vyrábí z rozličných materiálů. Navzájem se liší zejména odolností, vedením tepla a pořizovací cenou.

  • Litina: Velmi dobře vede teplo, vykazuje vysokou odolnost a dlouhou životnost. K nevýhodám litiny patří náročnější údržba, vyšší hmotnost a cena.
  • Nerez: O něco hůře akumuluje teplo, proto se vyrábí mohutnější. V porovnání s litinou ale stojí méně a snáze se čistí.
  • Smalt: Obvykle se jedná o litinový rošt se smaltovou úpravou. Z části se tím eliminují nevýhody litiny – smalt se totiž lépe čistí.
  • Teflon: Z pohledu tepelných vlastností a odolnosti velice solidní materiál, který se využívá hlavně u kontaktních grilů.
  • Hliník: Výborně vede teplo, ale je málo odolný vůči poškození a má krátkou životnost. S hliníkovým roštem se setkáte například u jednorázových grilů.

Grilovací plocha se u cestovních grilů vyrábí nejčastěji z litiny a nerezu. Oba materiály mají své výhody i nevýhody. Záleží rovněž na konkrétním provedení a povrchových úpravách. Nicméně jak litina, tak nerez při kvalitním zpracování plnohodnotně splní svůj účel.

Další parametry, funkce a výbava

  • Poklop grilu: Poklop patří k obvyklému, ale ne samozřejmému vybavení. S poklopem dochází k rovnoměrnějšímu propékání – v přiklopeném grilu teplý vzduch cirkuluje a daný pokrm se opéká ze všech stran, podobně jako v horkovzdušné troubě. Grilované jídlo zůstane šťavnatější a vy při přípravě spotřebujete menší množství paliva, protože vám tolik neuniká teplo. Pro nepřímé grilování je poklop nepostradatelný.
  • Odkládací plocha: Odkládací plocha je prostor, kam při grilování umístíte používané pomůcky, nádobí nebo grilované dobroty. Zejména u menších cestovních grilů, kde jde hlavně o rozměry a hmotnost, bývá odkládací plocha malá či úplně chybí. Větší přenosné grily jsou běžně opatřeny dostatečně velkou odkládací plochou.
  • Odkapávací nádoba: Odkapávací nádoba zajistí, že šťáva a tuk z grilovaných pochutin neodtéká přímo do ohně. U alternativních paliv, kde by tuk stékal do konstrukce, je odkapávací nádoba standardní součástí. Cestovní grily na dřevěné uhlí ji mít nemusí. Přítomnost odkapávací nádoby vám zjednoduší čištění a celkovou údržbu grilu.
  • Výkon: Parametr, který vás bude zajímat u plynových a elektrických modelů. Není-li uveden výkon, získáte představu z údaje o příkonu. Výkon ovlivňuje především dobu rozpalování grilu. Výjimečně nízké hodnoty nestačí na některé úpravy pokrmů. Obvykle se výkon grilů pohybuje minimálně okolo 2000 W. Když výkon zařízení dosahuje polovičních hodnot, raději hledejte dále.
  • Regulace teploty: Opět aspekt, jenž budete sledovat u elektrických a plynových grilů. Plynulá regulace teploty vám umožní nastavit a udržovat konkrétní teplotu s ohledem na připravovanou pochutinu. Levnější variantou je regulace několika přednastavených stupňů výkonu.

Jaký by měl být ideální cestovní gril?

Na základě uvedených informací byste si měli být schopni vybrat preferovaný typ grilu a z pohledu parametrů zhodnotit dostupné modely. Na jaké další aspekty se zaměřit? Jak vypadá ideální cestovní gril?

  • Snadno přenosný: Vybíráte mezi cestovními grily, takže by vás mobilita měla zajímat v první řadě. Nejde přitom jen o rozměry a hmotnost. Ujasněte si i další záležitosti. Jakým způsobem lze gril složit? Jsou některé jeho části zcela odnímatelné? Jak jej budete převážet či přenášet? Určitě se vám bez potíží vejde do kufru auta nebo do batohu?
  • Stabilní konstrukce: Pokud budete cestovní gril často přenášet, nejspíš jej pokaždé rozestavíte někde jinde – jednou na rovné vybetonované ploše, jindy na hrbolaté trávě v parku nebo v písku u jezera. Ve všech situacích potřebujete, aby byl přenosný gril dostatečně stabilní. Důkladně si proto prověřte, jak vypadá spodní část konstrukce, zda gril disponuje nožkami, případně jaký mají rozsah a z jakého materiálu jsou vyrobeny.
  • Odolné materiály: Na gril působí nejen žár, ale také vítr, déšť, sluneční svit, prach či písek. Při převážení grilu se nevyhnete nárazům a otřesům. Konstrukce cestovního grilu by tomu měla odpovídat. Kvalitní povrchovou úpravu požadujte rovněž u grilovacího roštu – hodí se například pochromovaný či poniklovaný. Ujistěte se, že jsou z odolných materiálů vyrobeny i rukojeti.
  • Vhodné doplňky: Doplňky nemusí být nutně součástí balení. Důležité je, aby se daly snadno pořídit a ke grilu seděly. Vhodným doplňkem může být například taška s termoizolační kapsou a popruhem přes rameno.

Definovat nejlepší gril na cesty není možné. Vždy záleží na konkrétních požadavcích. Před nákupem si rozmyslete, co od grilu skutečně očekáváte a jak jej budete používat. 

Zobrazit nabídku všech grilů

Kde koupit oblíbené cestovní grily

Cattara Keg 13031

Cattara Keg 13031

od  

Campingaz Party Grill 400 modrý

Campingaz Party Grill 400 modrý

od  

Campingaz Attitude 2go CV

Campingaz Attitude 2go CV

od  

Cattara Crotone 13025 černý

Cattara Crotone 13025 černý

od  

Fieldmann FZG 1003

Fieldmann FZG 1003

od  

Weber Traveler 9010047 černý

Weber Traveler 9010047 černý

od  

Cadac Citi Chef 40 E-Braai černý

Cadac Citi Chef 40 E-Braai černý

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

petr-pohudka

Petr Pohůdka

Redaktor

Nadšenec do sportu, technologií, moderních domácích spotřebičů a dalších vychytávek, které lidem šetří čas. Ve volných chvílích vyráží na výlety do přírody, cestuje s fotoaparátem v ruce nebo se zdokonaluje v cizích jazycích.

Více článků od Petra

Přečtěte si také