Domácnost a zahrada
Rádi byste si sami připravovali uzené delikatesy? Není na tom nic složitého, stačí si pořídit domácí udírnu. Ta může mít celou řadu podob. Na jaké parametry se zaměřit a co při koupi udírny neopomenout?
Pořízení udírny představuje nemalou investici v řádu tisíců až nižších desetitisíců korun. Výběr správného modelu proto není radno podceňovat. Před koupí byste měli mít jasnou představu o využití udírny.
Udírny se dají rozdělit do dvou hlavních kategorií na pevné a přenosné. Na začátku vás čeká volba jednoho z těchto typů.
Lehké a skladné udírny, které lze snadno přenášet. Pokud nechcete být omezováni jediným místem nebo plánujete udírnu převážet mezi domovem a chalupou, pak jsou přenosné modely právě pro vás. Hmotnost konstrukce nepřesahuje 6 kg. Menší rozměry se pochopitelně podepisují na kapacitě udírny. Ta se většinou pohybuje okolo 5 kg. Pořizovací cena přenosných udíren bývá nižší, ale nemusí to platit ve všech případech. Patří sem i stolní udírny, které můžete provozovat klidně na balkoně.
Klasická zahradní udírna s vyhrazeným stálým místem. Zpravidla se jedná o prostorově náročnější zděné či dřevěné modely. Pevné udírny se pyšní vysokou kapacitou, ty největší pojmou přes 20 kg surovin. Můžete v nich udit ve svislé poloze i na roštech. Pevná udírna dává smysl u nadšenců, kteří ji budou využívat pravidelně. Při výběru správného místa myslete na to, že z udírny vychází kouř. Nelze ji proto umístit kamkoliv.
Další rozdělení, s nímž se často setkáte, zohledňuje typ paliva nebo využití udírny.
Udírny s kovovým topeništěm, které při tvorbě kouře spoléhají primárně na dřevo. Slouží k tradičnímu pomalému uzení. Provoz udírny vyžaduje vysokou míru pozornosti – je zapotřebí hlídat suroviny, regulovat kouř, teplotu a přikládat. K modernějším modelům se dá přikoupit elektroset s topnou spirálou, čímž získáte multifunkční typ udírny. Podle způsobu uzení narazíte na dvě základní varianty.
Elektrické udírny nabírají na popularitě. Sice s nimi do určité míry přijdete o typický zážitek z uzení, ale zase si ušetříte spoustu práce s obsluhou zařízení. Nenechte se zmást slovem elektrický – udírna stále potřebuje tuhé palivo k vyprodukování kouře. U elektrické udírny jde většinou o dřevěnou štěpku, pelety, piliny nebo speciální brikety. Udírna disponuje topnou spirálou, jež slouží k automatickému rozpálení paliva.
Elektrické udírny se v závislosti na ovládání dělí na manuální a digitální.
Přesnější regulace teploty se pozitivně projeví na spotřebě paliva. Potraviny jsou navíc u elektrických udíren připraveny zdravějším způsobem. Pokud postrádáte typickou uzenou chuť vznikající při spalování dřeva, vyzkoušejte speciální brikety, které potravinám toto aroma dodají.
Dává uživatelům možnost volby. Podle potřeby se totiž v udírně může použít více druhů paliva – kromě dřeva, pilin či briket máte k dispozici i elektrickou topnou spirálu. Palivo jednoduše přizpůsobíte konkrétním surovinám nebo časovým možnostem.
Varianta, s níž se setkáte spíše zřídka. Podobně jako elektrická udírna vám ušetří mnoho starostí s obsluhou. Plynové udírny jsou opatřeny plynovými hořáky, na nichž plynule regulujete teplotu.
Izolované udírny zvládnou provoz i při nízkých venkovních teplotách. V praxi tak zajistí celoroční uzení, což ocení zejména zapálení nadšenci a profesionálové. Ostatní typy udíren mohou mít při teplotách pod 5 °C problém s udržením potřebné teploty.
Praktická kombinace, díky níž lze na jedno roztopení grilovat a udit. Podobné řešení vám navíc ušetří místo na zahradě. Čistě z pohledu uzení se ale většinou jedná o modely vhodné k občasnému použití. Se samostatnými udírnami dosáhnete lepších výsledků.
Udírny se vyrábí z různých materiálů. Jaké výhody a nevýhody s sebou přináší ty nejběžnější?
Při popisu jednotlivých typů udíren jsme již zmínili některá paliva. Nyní se na ně zaměříme blíže.
Klasické palivo, které se využívá u udíren ze dřeva či cihel. Surovinám dodává charakteristickou chuť a aroma. Kvalita kusového dřeva tyto aspekty výrazně ovlivňuje. Dřevo nesmí být chemicky ošetřené. Nehodí se ani dřeviny jehličnanů. Raději zvolte tvrdé dřevo z listnatých stromů – ořech, olši, javor, habr, dub, buk či ovocné stromy. Dřevo zbavte kůry, jinak by maso mohlo být nahořklé. Produkci kouře pomůže, když je dřevo čerstvé a s vysokým obsahem vlhkosti.
Brikety do udírny připomínají malý puk. Tvar získají díky slisování, nejsou k tomu potřeba žádná lepidla nebo jiná pojiva. Tento typ paliva najde uplatnění zejména u elektrických udíren, kde se brikety umisťují do komínového podavače. V nabídce narazíte i na brikety s různým aroma.
Štěpka vzniká drcením dřevních částí či jako odpad při zpracování dřeva. Podobně jako brikety i štěpku sypete do samostatné komory, odkud je automaticky dávkována. Udírna disponuje rovněž miskou s vodou, kam padá zbytkový odpad ze spalování. Velikost štěpky vyberte podle typu udírny – hrubá štěpka je vhodná do udíren na dřevo, jemná štěpka do elektrických modelů.
Další palivo pro elektrické udírny představují pelety. Ty se spalují ve speciální komoře, do které směřují ze zásobníku za pomoci šnekové spirály. Udírny na pelety se pyšní vysokou účinností. Jejich pořizovací cena bývá vyšší.
Piliny najdou využití například při uzení studeným kouřem. Rozprostírají se na misku nebo plech nad topnou spirálou. Měly by být navlhčené, jinak nebudou produkovat dostatek kouře a rychle zuhelnatí.
Při výběru udírny nemusíte sledovat velké množství parametrů. Zásadní je především výběr správného typu spolu s volbou paliva. Nicméně některé aspekty byste opomenout neměli.
Potraviny se udí položené na roštu nebo zavěšené na háčku. Každá surovina žádá jiný způsob uchycení. Na háčky zavěsíte zejména velké kusy masa, klobásy, slaninu, sýry či ryby. Naopak filety, zeleninu a další menší suroviny položte na rošt. Nejlepší samozřejmě je, když vám udírna umožňuje oba způsoby uložení potravin.
Kapacita udírny se udává v kilogramech a značí množství surovin, které můžete udit najednou. Obvykle se pohybuje od 5 až do 35 kilogramů. Nedá se říct, že by nějaká hodnota byla ideální – kapacita zkrátka musí odpovídat vašim potřebám. V opačném případě riskujete, že se vám potraviny do udírny nevejdou nebo budete zbytečně vytápět velký prostor.
S kapacitou pochopitelně rostou i rozměry a hmotnost udírny. U přenosných modelů by se hmotnost měla pohybovat v řádu několika kilogramů, těžší konstrukce by vám transport komplikovaly. Pevné udírny obvykle váží okolo 20 kilogramů. Většina udíren má hranatý tvar, ale vyrábí se také oválná zařízení.
Funkce usnadňující obsluhu se vyskytují hlavně u elektrických udíren.
Udírna, palivo a suroviny nestačí. Při uzení se neobejdete bez základního příslušenství.
Uvedené informace by vám měly pomoci zorientovat se v nabídce udíren a vybrat model, který vyhovuje vašim požadavkům. Na závěr ještě několik slov k samotnému uzení. To může mít různé podoby. Zásadní je především teplota kouře.
Redaktor
Nadšenec do sportu, technologií, moderních domácích spotřebičů a dalších vychytávek, které lidem šetří čas. Ve volných chvílích vyráží na výlety do přírody, cestuje s fotoaparátem v ruce nebo se zdokonaluje v cizích jazycích.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada