Domácnost a zahrada
V kancelářích i některých domácnostech se kávovary v podstatě nezastaví. Abyste si mohli svou oblíbenou kávu vychutnávat i za pár měsíců po pořízení kávovaru, musíte se o něj dobře starat. Správná údržba kávovaru, ať už pákového, kapslového nebo automatického, má nejenom výrazný vliv na jeho funkčnost a životnost, ale výrazně ovlivňuje i chuť samotné kávy.
V tomto článku jsme pro vás sepsali několik rad, jak svému kávovaru zajistit vhodnou péči a na co si při jeho údržbě dávat pozor.
Vodní kámen, postrach nejen kávovarů, se usazuje ve vnitřním okruhu, ucpává jednotlivá vedení a zanáší topné těleso. Nedostatečná údržba kávovaru se pak může výrazně podepsat na životnosti vašeho přístroje.
Mléčné trysky jsou pravděpodobně nejnáchylnější součástí kávovaru. Usazené zbytky mléka zhoršují jejich průchodnost, a nakonec je mohou ucpat úplně. Navíc se v nich rády množí celkem nepřátelské bakterie.
Zhoršila se chuť kávy z vašeho kávovaru? I to může mít za následek nedostatečná údržba přístroje. Chuť vašeho kávového nápoje mohou nepříjemně ovlivnit připálené zbytky kávových zrnek, zkyslé zbytky mléka z mléčného systému, ale i vodní kámen.
Pákové kávovary jsou o něco náročnější na údržbou, než kávovary automatické. K jejich každodenní údržbě patří vyčištění hlavových skupiny – hlavy, sítka, páky, ale i parní trysky nebo odkapávací plochy.
Takzvaná hlava kávovaru se skládá z páky, filtru a těsnění. K jejímu vyčištění používáme speciální kartáček s nylonovými vlákny, který ji nepoškrábe, ale odstraní všechny hrubé zbytky kávy.
Čištění hlavy pak probíhá následovně. Do páky vložíte záslepku (speciální slepé sítko bez děr), umístíte ji do hlavy kávovaru a pustíte horkou vodu. Tento postup opakujete do doby, než v páce nejsou žádné zbytky kávy. Zhruba jednou týdně umístěte do záslepky práškový čistič (detergent) a kávovar zapněte na dobu uvedenou výrobcem použitého čisticího prostředku.
Zárubně a těsnění vyčistíte tak, že páku lehce uvolníte a znovu zahájíte vypouštění vody z kávovaru. Pákou pohybujete zleva doprava, dokud čerpadlo tlačí vodu ven. Pozor na horkou vodu, abyste se nespálili. Nakonec sítka i páku ponořte na cca 30 minut do horké vody s čistícím práškem. Pro důkladnější vyčištění použijte houbičku. Na závěr vše opláchněte čistou vodou.
Zřejmě nejnáchylnější částí kávovaru jsou trysky. Jejich čištění proto provádíme vždy před a po použití. Parní trysku profoukněte, čímž ji zbavíte zkondenzované vody. Dále otřete její povrch vlhkým hadříkem nebo baristickými vlhčenými ubrousky, abyste odstranili případné zbytky mléka. Poté znovu upusťte trochu páry, čímž se pročistí také vnitřek trysky.
Jednou týdně vyčistěte trysky pomocí speciálního čističe mléčných cest. Konec trysky ponořte do roztoku a nechte působit. Vnitřní část je ideální očistit pomocí kartáčku. Trysku následně omyjte horkou vodou a vnitřní část ještě na malou chvíli pročistěte horkou párou.
Automatické kávovary vznikly především pro to, aby co nejvíce usnadnily přípravu kávy svým uživatelům. Obdobné je to i s jejich údržbou. Většina z nich je vybavena automatickým čistícím systémem, který vás celým procesem čištění provede, nebo se o většinu úkonů postará sám.
Moderní automatické presovače jsou vybaveny automatickým čistícím programem. Přístroj vás sám vyzve k tomu, abyste do něj přidali vhodné čisticí prostředky pro kávovary a následně zahájí čistící proces. Pro čištění používejte vždy výrobcem doporučené čistící tablety, které jsou optimalizované pro automatické kávovary.
Ještě předtím, než svůj kávovar definitivně vypnete, udělejte si čas na jeho očistu. Do pravidelné, ideálně každodenní, péče o automatický kávovar patří vyprázdnění odkapávací misky i odpadní nádoby na kávovou sedlinu a jejich omytí. Jestliže vlastníte přístroj s mléčným systémem a pravidelně si připravujete latte nebo cappuccino, nezapomínejte i toto příslušenství po každém použití důkladně očistit.
Kromě každodenního čištění jsou tu další úkony, které je potřeba čas od času provést. Jednou za týden umyjte všechny dostupné části kávovaru, jako je například výpust kávy nebo nádobka na vodu. Zároveň zkontrolujte a umyjte spárovací jednotku a očistěte její filtr.
Kapslové kávovary mají nejjednodušší údržbu ze všech tří zmíněných typů kávovarů. I přesto si zaslouží vaši pozornost. Po každé přípravě kávy vyjměte držák na kapsle, odkapávací tácek, zásobník na použité kapsle i na vodu, opláchněte je v tekoucí teplé vodě a důkladně osušte.
Alespoň dvakrát do měsíce použijte speciální čistící kapsli, kterou vložíte do kávovaru stejně jako klasickou kapsli na kávu. Jednou za měsíc do zásobníku na vodu vložte i odvápňovací tabletu a proveďte odvápnění kávovaru podle pokynů výrobce.
Správná péče o mlýnek na kávu je naprosto klíčová pro skvělou chuť kávy. Pravidelná údržba by se proto měla stát nedílnou součástí přípravy vašeho oblíbeného kávového nápoje.
Alespoň 1× týdně se zaměřte na důkladné vyčištění násypníku na kávu, mlecích kamenů i vývodu mleté kávy. Násypník na kávu a vývody kávy odšroubujte a umyjte klasickým přípravkem na mytí nádobí. Z mlecích kamenů odstraňte jemným hadříkem zbytky kávy a speciálním čističem mlecí kameny odmastěte.
V rámci údržby vašeho kávovaru nezapomínejte ani na odvápnění, které je pro jeho správnou funkčnost nezbytné. Díky pravidelnému odvápňování budeš váš přístroj fungovat po delší dobu a zároveň si zajistíte dokonalou chuť kávy.
Automatické kávovary se vám s odvápněním připomenou samy. Nejnovější modely jsou navíc vybaveny speciálním programem na odvápňování, který stačí pouze spustit. V případě, že tento program chybí, závisí v podstatě jen na vás a na tvrdosti vody, jak často se k čištění rozhodnete. Čím tvrdší vodu doma nebo ve firmě máte, tím častěji bude potřeba kávovar odvápňovat.
K odvápnění se používají odvápňovače a čistící prostředky ve formě roztoku nebo tablet. Ty postačí vložit do zásobníku na vodu v okamžiku, kdy vám přístroj oznámí potřebu odvápnění. Pokud váš kávovar nemá program k odvápnění, provádějte čištění nejméně dvakrát ročně, ideálně jednou za tři měsíce. Vždy se řiďte návodem, který je uveden v manuálu výrobce.
Pro čištění kávovaru používejte pouze prostředky doporučené výrobcem. Odvápňovací tablety se od sebe liší svou velikostí i gramáží, proto je nelze použít pro jakýkoliv typ kávovaru. Zaručené babské rady doporučují použít k odvápnění kyselinu citronovou nebo ocet. To ale rozhodně nedělejte. Kyselina octová i citronová jsou poměrně agresivní a vnitřní prostor kávovaru by se tak mohl nenávratně poškodit.
Redaktor
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada