Domácnost a zahrada
Grilování na dřevěném uhlí dodá masu i zelenině správnou chuť. Podstatný díl na úspěchu má ale správné rozpálení. Poradíme vám pár triků, jak gril zapálit a rozpálit v co nejkratším čase.
Zapálení grilu pomocí komínového podpalovače patří k osvědčeným metodám. Dřevěné uhlí dosáhne ideální teploty na grilování během 15 minut, brikety většinou potřebují dvojnásobný čas. Komínový podpalovač je kovový válec, který má uvnitř rošt a zvenčí dvě madla. Horní část válce naplníte briketami nebo dřevěným uhlím, do spodní položíte jakýkoliv pevný podpalovač, který bočním otvorem zapálíte. Ve stísněném prostoru se palivo velmi rychle rozpálí. Následně stačí uhlíky vysypat do grilu a pustit se do grilování. Příprava se tak výrazně urychlí.
U tohoto zapalování budete potřebovat přívod elektřiny, nehořlavou podložku a podpalovač s nerezovou spirálou, kterou v grilu zasypete dřevěným uhlím nebo briketami do požadované výšky. Po zapnutí spirály se po pár minutách palivo rozpálí. Pak už stačí spirálu vytáhnout a odložit na bezpečně umístěnou nehořlavou podložku a začít s grilováním připravených pochoutek. Na podobném principu pracuje elektrický rozpalovač Looftlighter, který vypadá jako kulma. Stačí si připravit hromádku jakéhokoliv paliva párkrát za sebou stisknout knoflík. Jeho výhodou je, že se dá použít na zapálení grilu venku, i doma, ale také na podpal dřeva v krbu.
Pokud máte horkovzdušnou pistoli, je to ideální pomůcka na zapalování grilu. Jak na to? Vytvořte v grilu malou hromádku z briket nebo uhlí. Do jejího středu foukejte z bezpečné vzdálenosti několik minut horký vzduch. Během chvilky se začne palivo rozpalovat. Při použití horkovzdušné pistole nemusíte nažhavené palivo rozfoukávat, pistole udělá za vás.
Při použití pevných podpalovačů na přírodní bázi vám nehrozí, na rozdíl od ropných podpalovačů, že jídlo chytne nežádoucí ropné aroma, které negativně ovlivní jeho chuť i vůni. Jsou totiž vyrobené ze dřevěných vláken, ze kterých se neuvolňují nebezpečné látky.
Nejrychleji gril rozpálíte, když podpalovač obložíte briketami nebo dřevěným uhlím tak, aby mezi palivem a podpalovačem zůstaly mezery pro přívod vzduchu. Základem úspěšného zapálení je zvolit si kvalitní tuhý podpalovač, který vydrží hořet nejen silně, ale tak dlouho, dokud nerozpálí palivo.
Speciálně upravené uhlí najdete především v sadách s jednorázovým grilem, což je vlastně cestovní sada ke grilování s miskou, roštem a dřevěným uhlím, které je kvůli snadnému podpálení a dlouhotrvajícímu žáru napuštěné parafínem. Výhodou uhlí s parafínem je, že si grilované jídlo zachová přirozenou chuť a vůni.
S tekutými podpalovači palivo v grilu rozpálíte velmi rychle. Bohužel chemické složení těchto přípravků není ke grilování ideální. Pokud možno, zvolte jiný druh zapalování.
Nechcete pro zapálení grilu používat chemii? Obejdete se i bez podpalovačů. Jediné, co musíte udělat, je v grilu rozdělat oheň a počkat si, až bude dřevo doutnat. Ke grilování jsou potřeba jen nažhavené uhlíky, hořící dřevo by vám jídlo spálilo.
Pokud chcete zapálení grilu uspíšit, do ohně přidávejte uhlí nebo brikety. Dejte si však pozor, aby bylo paliva vždy tak akorát. Příliš velké množství briket by oheň zcela udusilo.
Redaktor
Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada