Domácnost a zahrada
Říká se, že jsme národem vášnivých houbařů. Pokud mezi ně patříte i vy, jistě jste se už dostali do situace, kdy sběr převyšoval konzumaci. Ideálním způsobem pro jejich uchování je také zamrazení. Háček je ovšem v tom, jak to udělat správně, aby houby zůstaly zdravé a chutné.
Houby obsahují látky, které se v procesu rozkladu uvolňují a mohou našemu organismu po konzumaci způsobit potíže. Lesní houby zpracujte nejpozději do dvou až tří dnů od sběru, pěstované do pěti. Okamžitá konzumace ale představuje jen jeden ze způsobů, jak si houby vychutnat. Kromě sušení a zavařování rozhodně vyzkoušejte také zamrazení hub.
Pokud zamrazení a rozmrazení hub provedete správně, od čerstvých je nerozeznáte, jelikož si dokáží zachovat chuť i aroma. Nemusíte se pak snažit své „úlovky“ rychle udat a navíc si na nich můžete pochutnat třeba i v lednu. Budete-li se držet několika následujících rad, ani nepoznáte, že jste je právě vytáhli z mrazáku a nikoliv ze země.
Houby by neměly přijít do mrazáku čerstvě vytažené z jejich přirozeného prostředí. Kvůli výše zmíněným enzymům, které houbu rozkládají a během toho uvolňují toxické látky, je musíte nejprve dobře očistit a zpracovat. Sbírejte ideálně mladé a zdravé houby a ukládejte je do proutěného koše, nikoliv igelitové tašky, aby mohly dýchat, čímž oddálíte hnilobu a plesnivění.
Na zamrazení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Především tedy hřiby, lišky, holubinky, hlívy ústřičné a klouzci, ale i žampióny. Naopak bílý hřib nechte spíše na sušení, abyste nepřišly o jeho typické aroma.
Houby se dají zmrazit jak po tepelné úpravě, tak i rovnou za syrova, v takovém případě ale nedosáhnete stejně dobrých výsledků. Navíc v případě zamrazení čerstvých syrových hub hrozí, že se nebezpečné toxiny budou uvolňovat ještě několik hodin po vložení do mrazáku.
Perfektní způsob tedy představuje podušení čerstvých hub. Očištěné houby nakrájejte na stejně velké kousky a alespoň 5 minut na pánvičce poduste. Buď na malém množství vody nebo klidně i na sucho, jelikož plodnice vodu pustí. Tím houby navíc zbavíte přebytečné vody a ušetříte místo v lednici. Houby můžete podusit i v hrnci, kde je zalijete trochou vroucí vody.
Nakonec nechte houby vychladnout a okapat. Suché a studené je vložte do mikrotenových sáčků či vhodné krabičky a dobře uzavřete. Pro lepší přehled doporučuji označit obal datem.
Chcete-li přeci jen zmrazit houby syrové, tedy tepelně neupravené, vyberte pouze ty kvalitní a zdravé. Do zamrazování se pusťte ideálně bezprostředně po sběru. Sáček či krabičku opravdu dobře utěsněte, aby vám nenačichly i ostatní potraviny.
Zamrazené houby spotřebujte ideálně do 3 až 6 měsíců, poté ztrácejí chuť. Zkrátka platí, čím dříve je zpracujete, tím chutnější budou. Maximálně je skladujte po dobu 12 měsíců a během další sezóny si raději nasbírejte nové. V případě hub zmrazených již za syrova jejich zpracování neodkládejte déle jak 2 měsíce.
Skvělé je, že houby rozmrazovat v podstatě vůbec nemusíte. Nejlepší metodou se zdá být využití hub k vaření ihned po jejich vyndání z mrazáku. Vložte je tedy rovnou na pánev, do hrnce, pekáče nebo zkrátka kamkoliv, kde je hodláte zpracovat a přeměnit v chutný pokrm. Houby zmrazené za syrova důkladně tepelně zpracujte, abyste nezkonzumovaly toxiny, které se v nich mohly uvolnit.
Redaktor
Ve volném čase kromě psaní také ráda fotím, cestuji a rozvíjím své jazykové dovednosti. Vedle angličtiny a němčiny se nyní učím ještě španělsky. Momentálně studuji mezinárodní vztahy a diplomacii na Vysoké škole ekonomické v Praze.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada