Seznam.cz

Jakou zvolit kávu do kávovaru, abyste si vždy pochutnali

Jakou_kavu_vybarat_do_kavovaru
Zdroj: Unsplash.com
Michaela-Zdenkova
Michaela Zdeňková před 9 měsíců

Káva je jedním z nejrozšířenějších i nejoblíbenějších světových nápojů. A není se čemu divit. Mnozí z nás si bez ní neumí představit start do nového dne. Nebo patříte spíše do skupiny požitkářů a vychutnáváte si ji v průběhu dne s kouskem koláče? Ať je to jakkoliv, důležité je, aby káva byla kvalitní, čerstvá a správně připravená.

V článku si můžete přečíst vše o jednotlivých typech i formách kávy. Poradíme vám, na co se při jejím výběru zaměřit, jaký typ se hodí do automatického kávovaru a který druh je ideální k přípravě v pákovém presovači. Najdete takovou kávu, která bude perfektně vyhovovat vaší chuti i vašemu kávovaru.

Na co se při výběru kávy zaměřit?

Káva nám nabízí neuvěřitelně rozsáhlou paletu chutí a vůní. Na ty má vliv velké množství faktorů, od půdy, ve které se rostlina pěstuje přes druhu kávovníku až po způsob sběru zrnek či jejich pražení a zpracování. Chuť je navíc velice individuální smysl, takže nelze určit, zda káva světle pražená je lepší než ta tmavá. To, co chutná vám, nemusí chutnat i vašim přátelům nebo kolegům.

Arabica versus Robusta

Na světě nalezneme přes 100 druhů kávovníků, ale v podstatě jen dva se pěstují komerčně. Jedná se o Arabicu a Robustu. Výjimečně se můžeme setkat také s Libericou či Excelsou. Jejich chutě ale nejsou ničím zajímavé.

Káva Arabica neboli kávovník arabský

Nejoblíbenějším typem kávy je bezesporu Arabica, která má jemnou, ale velmi intenzivní chuť a příjemné aroma. Arabica celkem zahrnuje přes 80 druhů, které vznikají šlechtěním, křížením či jiným způsobem zpracování. I proto se můžete setkat se sladkým ovocným i jemným bylinkovým aromatem, podobně jako s výraznými čokoládovými nebo oříškovými tóny.

Zrnka této odrůdy jsou de facto semena pocházející z kávovníku arabského. Tento druh kávovníku je složitější a finančně náročnější na pěstování i na sklizeň, což se podepisuje také na ceně kávy. Arabice se nejvíce daří v horských oblastech (vyšší nadmořské výšce) a tím pádem i při nižších teplotách. Pěstuje se především v oblastech Latinské Ameriky a severovýchodní Afriky. Největším producentem je Brazílie.

Káva Robusta alias kávovník statný

Druhým nejrozšířenějším typem je Robusta, která vznikla pražením plodů kávovníku statného. Tato odrůda má intenzivní hořkou, zemitou až dřevitou chuť a obsahuje až 3× více kofeinu než Arabica. Robusta tvoří klíčovou součást instantní kávy a často se mixuje s Arabicou, čímž se vytvoří příjemná směs s vyšším obsahem kofeinu.

Kávovník statný je rostlina nenáročná na počasí i nadmořskou výšku, jednodušší na pěstování a lépe odolává škůdcům. Díky tomu je i o poznání levnější. Původní domov Robusty je subsaharská Afrika, ale dnes se jí daří spíše na východní polokouli. Nejvíce produkce pochází aktuálně z Vietnamu.

ArabicaRobusta
CharakteristikaJemnější tělo
Sladší a rozmanitější chuť
Vyšší acidita
Plnější tělo
Zemitá a hořká chuť
Nižší acidita
VyužitíEspresso
Filtrovaná káva
Směsi na espresso
Instantní káva
Obsah kofeinu1,2 - 1,5 %2,2 - 2,7 %
Světová produkceCca 75 %
Brazílie (č. 1)
Kolumbie
Etiopie
Mexiko
Kostarika
Cca 25 %
Vietnam (č. 1)
Brazílie
Indonésie
Indie
Uganda

Základní formy kávy

Kromě typu kávy je důležitá také její forma. Ta má vliv nejenom na kvalitu a chuť výsledného nápoje, ale i na způsob a rychlost přípravy. A z jakých druhů kávy můžete vybírat?

Zrnková káva

Základní formu kávy představují pražená kávová zrna, která je potřeba před přípravou nápoje namlít v mlýnku na kávu. To samozřejmě vyžaduje určitý čas, odměnou vám ale bude silnější aroma a výraznější chuť vašeho kávového nápoje. Nejlepší je kávu namlít těsně před přípravou, tím vám nestihne zvětrat. Výhodou zrnkové kávy je, že si můžete zvolit hrubost mletí podle svých potřeb. I to je důvod, proč právě po zrnkové kávě sahají praví kávoví nadšenci.

Výhody a nevýhody

+ Výraznější chuť a aroma.
+ Vydrží déle čerstvá.
+ Široké možnosti přípravy.
– Náročnější na přípravu.
– Potřeba mlýnku nebo kávovaru s mlýnkem.

Zajímá mě zrnková káva >

Mletá káva

Mletá káva v sobě pojí pohodlí a rychlou přípravu. Je ideální volbou pro všechny, kteří nemají čas na mletí kávy nebo doma nemají mlýnek. Na druhou stranu bude mít slabší chuť a aroma než zrnková káva. V případě, že kupujete mletou kávu, vybírejte ji vždy podle toho, jak chcete nápoj připravovat. Každý postup přípravy kávového nápoje totiž vyžaduje jinou hrubost mletí. Například pro espresso (pákový kávovar) jsou potřeba jemně mletá zrna, pro filtrovanou kávu středně hrubé až hrubé mletí a do french pressu patří hrubě mletá káva.

Výhody a nevýhody

+ Nenáročné na přípravu.
+ Vydrží dlouho čerstvá.
– Slabší chuť a aroma než zrnková káva.

Zajímá mě mletá káva >

Instantní káva

Pravděpodobně ten nejrychlejší způsob přípravy kávy. Stačí zalít horkou vodou a váš kávový nápoj je na světě. Instantní nebo-li rozpustná káva se vyrábí ze směsi Arabiky a Robusty v odpovídajícím poměru. Ve srovnání s předchozími typy kávy je chuťově a aromaticky méně výrazná. Na druhou stranu se jedná o velmi levnou variantu.

Výhody a nevýhody

+ Velmi snadná a rychlá příprava.
+ Není potřeba příslušenství.
+ Nízká cena.
– Slabší chuť a aroma než zrnková a mletá káva.
– Často chemicky aromatizovaná.

Zajímá mě instantní káva >

Kávové kapsle

Kávové kapsle si získaly v poslední letech velkou oblibu, a to především díky rychlé přípravě kávového nápoje. Náplně jednotlivých kapslí rozhodují o druhu kávy a tedy i chuti. Jedná se o porcovanou namletou kávu, která je hermeticky uzavřená v plastových či hliníkových kapslích.

Výhody a nevýhody

+ Velmi snadná a rychlá příprava.
+ Výrazná chuť a aroma.
– Vyšší cena.
– Potřeba vlastnit vhodný kapslový kávovar.

Zajímají mě kávové kapsle >

zrnkova-kava
Zdroj: Unsplash.com
Základní formu kávy představují pražená kávová zrna.

Čerstvost kávy

Důležitým faktorem je také čerstvost kávy. Ta s časem skladování ztrácí svou chuť a aroma. Čerstvost řešíme především u zrnkové kávy, kterou si sami před přípravou nameleme. Aby mělo vaše oblíbené espresso vždy skvělou chuť, měli byste kávu spotřebovat optimálně do 3 až 12 měsíců od jejího pražení.

Hlídejte si datum pražení (případně spotřeby)

U kávy prodávané v pražírnách, kavárnách či specializovaných obchodech zpravidla naleznete datum pražení na obalu. V případě, že nakupujete zrnkovou kávu v supermarketech, zjistíte tuto informaci jen velmi obtížně. Vaší jedinou možností je orientace podle data spotřeby na obalu zboží, které je stanoveno na 2 roky. Datum pražení si tak snadno spočítáte.

Jak poznat čerstvou kávu?

Než se pustíte do mletí kávových zrn, zkontrolujte jejich stav. Čerstvá zrna by měla být suchá a matná, velmi silně voní a snadno se melou. Naopak stará kávová zrna jsou lesklá a na povrchu mastná, protože se z nich uvolňují oleje. Zároveň mají narušené aroma a těžce se melou.

Jak skladovat kávu, aby vydržela déle čerstvá?

Zásadním způsobem, jak udržet kávu co nejdéle čerstvou, je dodržení pravidel vhodného skladování. Kávu skladujte ve tmě, suchu a bez přístupu vzduchu. Vzduchotěsné balení je úplný základ. Ideální je zipové uzavírání a důležitý je také jednocestný ventil.

Nakupovat kávu do zásoby nemá smysl. Lepší je pořizovat ji po menších dávkách, které zvládáte zpracovat. Kolik kávy je ale vhodné množství?

  • 250 g balení kávy je ideální volbou do domácností, ve kterých není spotřeba nikterak velká. Během roku navíc můžete vyzkoušet více druhů a nakonec nalézt tu pravou pro vaše chuťové buňky.
  • 500 g balení využijí v domácnostech s vyšší spotřebou a případně i v menších firmách o třech zaměstnancích. Nezapomínejte na správné skladování.
  • 1 000 g balení ocení firmy a velké rodiny, kde káva doslova teče proudem.

Stupeň pražení kávy

Při výběru kávy dbejte také na to, jak intenzivně jsou kávová zrna upražená. Pražení totiž výrazně ovlivňuje chuťové vlastnosti kávy i množství kofeinu. Zjednodušeně lze říci, že čím méně jsou kávová zrna pražená, tím více vystupují ovocné tóny v chuti výsledného nápoje. U tmavých zrn, která byla pražena delší dobu, budou zdůrazněny hořké tóny.

Obecně se rozlišují 4 základní stupně pražení, které jsou určeny podle výsledné barvy zrnek – světlý, střední, středně tmavý a tmavý.

Nejlepší káva do automatického kávovaru?

Automatické kávovary vám maximálně usnadní přípravu kávu. Nejenže sami odměří potřebnou porci kávy, namelou zrnka a vyrobí espresso, ale případně i napění mléko a nakonec se samy vyčistí. U plně automatických presovačů je nejlepší volbou zrnková čerstvě pražená káva. Čím čerstvější, tím lepší.

Jakou kávu zvolit do pákového kávovaru?

Pákový kávovar je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí mít celý proces přípravy kávy pod kontrolou. Do tohoto typu presovače je nejlepší volbou také zrnková káva. Ideálně ta, kterou jste si těsně před přípravou kávového nápoje umleli. Budete si proto muset pořídit kvalitní mlýnek na kávu.

Pro pákové kávovary volte velmi jemně namletou kávu. Jestliže si budete kávu mlít sami, nastavte si mlýnek na nejjemnější stupeň. Pro klasické espresso budete potřebovat zhruba 8 g mleté kávy, což je v podstatě 1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy.

cerstve-namleta-kava
Zdroj: Unsplash.com
Do pákového kávovaru volte velmi jemně namletou kávu.

Jak správně namlít kávu

Mletí kávy není žádná věda. V podstatě postačí dodržet hrubost zrn. Proč by nás vlastně měla zajímat hrubost namletých kávových zrn? Hrubost mletí nás zajímá především kvůli typu kávového nápoje. Různé způsoby přípravy kávy totiž vyžadují různě namletá zrnka. Čím hrubší mletí je, tím delší by měla být extrakce kávy. V opačném případě je to tak, že čím jemnější je mletí, tím bude kratší doba extrakce.

Ať už máte automatický kávovar, který mele za vás, nebo ruční či elektrický mlýnek, u všech variant je možné nastavit hrubost mletí. Během mletí kávových zrn dochází k narušování jejich struktury, díky čemuž se uvolňují aromatické oleje, které jsou zodpovědné za chuť a vůni. Jaké stupně mletí jsou vhodné pro vámi zvolenou přípravu kávy?

  1. Extra hrubé mletí – Extra hrubě namletá káva svým vzhledem připomíná mořskou sůl a je ideální u přípravy kávy cold brew.
  2. Velmi hrubé mletí – Takto namletá zrna jsou nejlepší na přípravu kávy ve french pressu.
  3. Hrubé mletí – Na filtrovanou kávu, kávu připravovanou v aeropressu, chemexu či vacuum potu, se nejvíce hodí hrubě namletá zrna, která připomínají krupicový cukr.
  4. Střední mletí – Středně mletá zrna, která nám připomínají hrubou mouku, jsou ideální pro moka konvice.
  5. Jemné mletí – Jemně namletá káva se hodí pro přípravu espressa. Velikostně bychom mohli takto namletá zrnka přirovnat polohrubé mouce.
  6. Extra jemné mletí – Nejjemnější mletí vyžadují kávové nápoje připravované v turecké džezvě. Svou konzistencí připomíná hladkou mouku.

Zobrazit celou nabídku kávy

Kde koupit oblíbené kávy

Lavazza Qualitá Oro zrnková

Lavazza Qualitá Oro zrnková

od  

Illy Espresso zrnková v plechovce

Illy Espresso zrnková v plechovce

od  

Lavazza Top Class zrnková

Lavazza Top Class zrnková

od  

Jacobs Velvet instantní

Jacobs Velvet instantní

od  

Lavazza Super Crema zrnková

Lavazza Super Crema zrnková

od  

Segafredo Espresso Casa zrnková

Segafredo Espresso Casa zrnková

od  

Davidoff Espresso 57 zrnková

Davidoff Espresso 57 zrnková

od  

Tchibo Family Classic mletá 250 g

Tchibo Family Classic mletá 250 g

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Podobná témata

Příprava nápojů Kávovary

Michaela-Zdenkova

Michaela Zdeňková

Redaktor

Redaktorka, která se psaním článků živí už sedmým rokem. Aktuálně se zaměřuje především na články o domácnosti, zahradě a životním stylu. Kromě psaní se ve volném čase věnuje vaření a pečení, výrobě macramé, malování nebo pěstování bylinek a zeleniny na svém pidi dvorku. Zároveň je milovnicí kvalitní hudby, filmů, knih a procházek se svou rodinou a psem.

Více článků od Michaely

Přečtěte si také