Seznam.cz

Jak poznat ideální mlýnek na kávu: Průvodce výběrem

mechanický mlýnek na kávu
zdroj: pexels.com
Jarmila Zechová Syptáková
Jarmila Zechová Syptáková před 2 roky

Dáváte přednost čerstvě umleté kávě a přemýšlíte o koupi spolehlivého mlýnku na kávu? Vyznat se v pestré nabídce může být složité. Velké rozdíly panují nejen v jejich výkonu a kvalitě, ale především ve způsobu mletí. Jinak chutná káva zpracovaná mlecími kameny a jinak, když ji pomelete za pomoci tříštivých nožů. V následujících řádcích si vysvětlíme pro i proti u jednotlivých druhů přístrojů.

Elektrický, nebo ruční mlýnek?

Chuť kávy ovlivňuje nejen druh a způsob přípravy samotných zrn, ale také kvalita jejího namletí. Je lepší ruční, nebo elektrický mlýnek na kávu? Jako vždy i u kávomlýnku záleží především na jeho kvalitě.

Výhody a nevýhody ručních kávomlýnků

Při rozhodování hraje největší roli, jaký objem zrn budete mlít. Pokud neuvaříte víc jak 4 kávy denně, vystačíte si s kvalitním ručním mlýnkem. Jeho největší předností je jednoduchá údržba. Musíte však počítat s tím, že namletí kávy je časově náročnější. Při mletí kávy ručním mlýnkem se vám však nestane, že byste kávu spálili. Pro milovníky starých časů jsou k dostání retro mlýnky, pro příznivce moderního designu jsou určené moderní ruční mlýnky, které mívají průhledný zásobník na kávu i mechanismus.

Pro a proti elektrických mlýnků

Použití elektrických mlýnků je sice pohodlnější a rychlejší, ale následné čištění je komplikovanější. Pořízení elektrického mlýnku je často také větší investicí, která vám však umožní rychle namlít i větší množství kávy a nastavit si lépe a snadněji požadovanou hrubost mletí. To ocení zejména ti, kteří si kávu připravují na různé způsoby.

Tipy mlecích kamenů

Nejdůležitější součástí mlýnku jsou mlecí kameny, které by měly umět kávu namlít na určitý stupeň hrubosti, která odpovídá připravovanému nápoji. Rozlišují se 3 typy nožů:

  1. Ploché mlecí kameny – mechanismus je tvořen dvěma kameny, které do sebe zapadají. Při stejné rychlosti otáčení mají nižší produktivitu mletí než kónické mlýnky. Ploché kameny lze přebrousit. Nevýhodou je, že v mechanismu zůstávají zbytky po namleté kávě, což je náročnější na čištění.
  2. Kónické mlecí kameny mají tvar kornoutu – při mletí se méně zahřívají a pomaleji se opotřebovávají, protože k rozemletí kávy jim stačí nižší otáčky než mlýnkům s plochými kameny. Kónické mlecí kameny se nedají při ztupení přebrousit a musí se tak vyměnit.
  3. Tříštivé nože – pro kvalitní mletí kávy není tento typ mletí nejvhodnější. Nože totiž kávová zrna tříští nerovnoměrně a při vyšších otáčkách dokonce hrozí spálení kávy zahřátými noži, což negativně ovlivní výslednou chuť kávy. Mlýnky s tříštivými noži jsou však univerzální a hodí se i na mletí koření.

Je lepší mlýnek s ocelovými nebo keramickými kameny?

Mlecí kameny jsou vyrobené buď z keramiky nebo z oceli. Každý materiál má trochu jiné vlastnosti, chuť kávy však neovlivňuje ani jeden typ. Kovové kameny zvyšují váhu mlýnku, takže oproti keramickým nožům budou mlýnky těžší, ale také dražší. Na druhou stranu jsou však odolnější a trvanlivější. Oproti tomu jsou keramické nože levnější a lehčí variantou a při použití mlýnku musíte být opatrní, aby se vám nože nerozbily. Jaké jsou mezi nimi další rozdíly?

Keramické mleté kameny

  • namelou kávu rovnoměrněji,
  • nekorodují,
  • keramické kameny se netupí.

Mínusem je křehkost materiálu, nižší odolnost a potřeba opatrného mletí.

Ocelové mlecí kameny

  • jsou odolnější,
  • zvládnou i velkou zátěž.

Nevýhodou je, že se ostří časem otupuje, což vede ke zhoršení kvality mletí, zahřívání mleté kávy a snížení produkce. Pro zvýšení odolnosti jsou kovové mlecí kameny někdy potaženy titanem nebo karbidem wolframu. Tato úprava jim prodlouží jejich životnost až na trojnásobek.

Nastavení hrubosti mletí

Na každou kávovou specialitu potřebujete jinak namletou kávu. Na espresso ji potřebujete co nejjemnější. Cold Brew nebo French Press si naopak žádá velmi hrubě pomletá zrnka kávy. U většiny kávomlýnku se dá hrubost mletí většinou nastavit. Před koupí si zjistěte, jestli toto tvrzení platí i pro váš vybraný typ. Ověření se vyplatí zvlášť pokud budete hrubost mletí měnit každou chvíli. Je rozdíl, jestli ji změníte snadno ručně nebo k tomu budete potřebovat šroubovák. Nastavení hrubosti mletí u mlýnků je buď po krocích nebo plynulé, což je ta lepší varianta, kterou však mívají pouze ty elektrické. Důležitý je také rozsah mletí. Čím větší je, tím lépe. To platí především pro ty, kteří si libují v různých způsobech přípravy kávy. Některé modely mají malý rozsah a neumí namlít kávu najemno, nebo naopak při hrubším nastavení nemelou rovnoměrně.

Kvalita nade vše

Laik nemá šanci postřehnout, jestli pije kávu namletou plochým nebo kónickým mlecím kamenem. Větší vliv na kvalitu výsledného nápoje má použitý druh kávy, dobře seřízené kameny a čistý mlýnek. Při výběru rozhodně neuděláte chybu, pokud zvolíte mlýnek s plochými kameny, ani když se rozhodnete pro kónický. Podstatná je jeho kvalita.

Zobrazit celou nabídku mlýnků na kávu

Kde koupit oblíbené mlýnky na kávu

Krups GVX 242 černý

Krups GVX 242 černý

od  

TIMEMORE Slim Grinder Black Diamond

TIMEMORE Slim Grinder Black Diamond

od  

Sencor SCG5050BK černý

Sencor SCG5050BK černý

od  

Banquet Sweet Home bílý

Banquet Sweet Home bílý

od  

KitchenAid Artisan 5KCG0702EAC

KitchenAid Artisan 5KCG0702EAC

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Podobná témata

Vaření Příprava nápojů

Jarmila Zechová Syptáková

Jarmila Zechová Syptáková

Redaktor

Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.

Více článků od Jarmily

Přečtěte si také