Domácnost a zahrada
Dáváte přednost čerstvě umleté kávě a přemýšlíte o koupi spolehlivého mlýnku na kávu? Vyznat se v pestré nabídce může být složité. Velké rozdíly panují nejen v jejich výkonu a kvalitě, ale především ve způsobu mletí. Jinak chutná káva zpracovaná mlecími kameny a jinak, když ji pomelete za pomoci tříštivých nožů. V následujících řádcích si vysvětlíme pro i proti u jednotlivých druhů přístrojů.
Chuť kávy ovlivňuje nejen druh a způsob přípravy samotných zrn, ale také kvalita jejího namletí. Je lepší ruční, nebo elektrický mlýnek na kávu? Jako vždy i u kávomlýnku záleží především na jeho kvalitě.
Při rozhodování hraje největší roli, jaký objem zrn budete mlít. Pokud neuvaříte víc jak 4 kávy denně, vystačíte si s kvalitním ručním mlýnkem. Jeho největší předností je jednoduchá údržba. Musíte však počítat s tím, že namletí kávy je časově náročnější. Při mletí kávy ručním mlýnkem se vám však nestane, že byste kávu spálili. Pro milovníky starých časů jsou k dostání retro mlýnky, pro příznivce moderního designu jsou určené moderní ruční mlýnky, které mívají průhledný zásobník na kávu i mechanismus.
Použití elektrických mlýnků je sice pohodlnější a rychlejší, ale následné čištění je komplikovanější. Pořízení elektrického mlýnku je často také větší investicí, která vám však umožní rychle namlít i větší množství kávy a nastavit si lépe a snadněji požadovanou hrubost mletí. To ocení zejména ti, kteří si kávu připravují na různé způsoby.
Nejdůležitější součástí mlýnku jsou mlecí kameny, které by měly umět kávu namlít na určitý stupeň hrubosti, která odpovídá připravovanému nápoji. Rozlišují se 3 typy nožů:
Mlecí kameny jsou vyrobené buď z keramiky nebo z oceli. Každý materiál má trochu jiné vlastnosti, chuť kávy však neovlivňuje ani jeden typ. Kovové kameny zvyšují váhu mlýnku, takže oproti keramickým nožům budou mlýnky těžší, ale také dražší. Na druhou stranu jsou však odolnější a trvanlivější. Oproti tomu jsou keramické nože levnější a lehčí variantou a při použití mlýnku musíte být opatrní, aby se vám nože nerozbily. Jaké jsou mezi nimi další rozdíly?
Mínusem je křehkost materiálu, nižší odolnost a potřeba opatrného mletí.
Nevýhodou je, že se ostří časem otupuje, což vede ke zhoršení kvality mletí, zahřívání mleté kávy a snížení produkce. Pro zvýšení odolnosti jsou kovové mlecí kameny někdy potaženy titanem nebo karbidem wolframu. Tato úprava jim prodlouží jejich životnost až na trojnásobek.
Na každou kávovou specialitu potřebujete jinak namletou kávu. Na espresso ji potřebujete co nejjemnější. Cold Brew nebo French Press si naopak žádá velmi hrubě pomletá zrnka kávy. U většiny kávomlýnku se dá hrubost mletí většinou nastavit. Před koupí si zjistěte, jestli toto tvrzení platí i pro váš vybraný typ. Ověření se vyplatí zvlášť pokud budete hrubost mletí měnit každou chvíli. Je rozdíl, jestli ji změníte snadno ručně nebo k tomu budete potřebovat šroubovák. Nastavení hrubosti mletí u mlýnků je buď po krocích nebo plynulé, což je ta lepší varianta, kterou však mívají pouze ty elektrické. Důležitý je také rozsah mletí. Čím větší je, tím lépe. To platí především pro ty, kteří si libují v různých způsobech přípravy kávy. Některé modely mají malý rozsah a neumí namlít kávu najemno, nebo naopak při hrubším nastavení nemelou rovnoměrně.
Laik nemá šanci postřehnout, jestli pije kávu namletou plochým nebo kónickým mlecím kamenem. Větší vliv na kvalitu výsledného nápoje má použitý druh kávy, dobře seřízené kameny a čistý mlýnek. Při výběru rozhodně neuděláte chybu, pokud zvolíte mlýnek s plochými kameny, ani když se rozhodnete pro kónický. Podstatná je jeho kvalita.
Redaktor
Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada