Domácnost a zahrada
Blížící se Vánoce jsou spojené s přípravou dobrého jídla, kterou je dobré si co nejvíce zpříjemnit a zjednodušit. Pokud máte v plánu si v blízké době pořídit sporák s indukční deskou, budete potřebovat i správné nádobí. Poradíme vám, jaké je na indukci nejvhodnější.
Indukce je v kuchyni hitem už několik let. K jejímu používání sice potřebujete speciální nádobí s magneticky vodivým dnem, tuto nevýhodu vám však vykompenzuje celá řada pozitiv. A jak to vlastně všechno funguje? Indukční sporák pracuje na principu elektromagnetické indukce. Když se speciální nádobí umístí na indukční desku, vznikne silné magnetické pole. Po zapnutí spotřebiče se dotekem dna hrnce aktivuje indukční cívka. Ohřívá se právě pouze dno, čímž je zabráněno případným tepelným ztrátám. U ostatních typů sporáků se přitom nejprve rozehřívá plotýnka, která pak předává teplo nádobí. Indukce má tak až o 40 procent nižší spotřebu než sklokeramická deska. Úspora energie závisí samozřejmě na tom, jak často doma vaříte. Jestliže se bude na jedné plotýnce vařit zhruba deset hodin týdně, úspora může dosáhnout až k 1500 korunám ročně. Indukce také zajišťuje mnohem větší bezpečnost. Ta je zaručena díky tomu, že se varná plocha ohřívá pouze od dna speciálních nádob. Teplota tak nepřesáhne 100°C. Když je varná deska prázdná, nedochází k zahřátí varných zón, a to ani v případě, jsou-li zapnuté. Bezpečným pomocníkem je v tomto případě teplotní čidlo, které zabraňuje přehřátí a ohřev podle potřeby vypíná. Díky vaření na indukční desce se nepopálíte, jídlo nepřipečete, a ještě jej připravíte rychleji než obvykle. Další výhodou je jednoduché ovládání pomocí dotykových tlačítek a také snazší udržování v čistotě. Deska navíc vodu ohřeje rychleji, a tak nebudete pro přípravu čaje či kávy potřebovat ani rychlovarnou konvici.
Pokud jste zvyklí na své nádobí a nechce se vám utrácet za speciální nádobí na indukční desku, tak nemusíte. Zda je vaše nádobí vhodné, zjistíte jednoduše díky přiložení magnetu. Jestliže se hrnec a magnet budou vzájemně přitahovat, je hrnec pro vaření na indukční desce vhodný. Díky magnetu tedy poznáte, že má vaše nádobí feromagnetické dno. Proto, aby se hrnec ohřál, musí být vyrobený z elektromagnetického materiálu. Vhodným nádobím na indukční desku je tedy to vyrobené z oceli nebo litiny, nikoliv však například z nerezové oceli či hliníku. Na indukci si neuvaříte ani v měděném, hliníkovém či snad skleněném nádobí. Naopak ideální nádobí je právě to litinové, jelikož se rovnoměrně zahřívá, krásně rozvádí a udržuje teplo. Pokud máte indukční desku, ale nechce se vám kupovat speciální nádobí, pomůže vám speciální adaptér na indukci. Jedná se o podložku, která umožní použití běžného nemagnetického nádobí na indukčních varných deskách.
Pokud se rozhodnete pro koupi nádobí, které je speciálně určené k vaření na indukční desce, nabídka je opravdu široká. Navíc se nemusíte vzdávat ani svých oblíbených materiálů, na které jste při vaření zvyklí. Pokud tedy rádi vaříte například v nerezových nádobách, nezoufejte. Někteří prodejci vyrábějí i hrnce a pánve z nerezu, které mají elektromagnetické dno. Ve výsledku tedy platí, že si můžete vybírat z bohaté nabídky materiálů, z nichž je samotný korpus nádobí vyroben. Dno nádobí však musí být feromagnetické. A čím silnější takové dno bude, tím rychleji se na něm jídlo uvaří. Nádobí s feromagnetickým dnem může mít tedy korpus z nerezi, železa, litiny, titanu, hliníku, mědi, a dokonce i z porcelánu.
Řadu variant nabízí indukční nádobí také uvnitř. Jeho vnitřní povrch tak může být přilnavý i nepřilnavý, vyrobený z různých materiálů (včetně teflonu či keramiky). Zakoupit si samozřejmě můžete indukční nádobí bez vnitřní úpravy povrchu, místo níž je jen materiál korpusu. Před koupí však vyzkoušejte osvědčený trik s magnetem nebo na nádobí hledejte symbol cívky (řada smyček vedle sebe), případně anglický nápis „induction“. Jednou z mnoha výhod takového nádobí totiž je, že ho lze bezpečně využívat i na jiných typech varných desek a či na plynových hořácích. To se ukazuje jako velice výhodné zejména u kombinovaných desek, které sestávají z varných indukčních zón a sklokeramických plotýnek. Nádobí na indukci je možné použít také v troubě, pokud tedy nemá dřevěné či plastové rukojeti nebo skleněnou poklici.
Velkou roli při vašem výběru vhodného nádobí na indukci hrají také jeho rozměry. Před cestou do obchodu si zaznamenejte rozměry indukční plotýnky nebo varných zón na desce. Pamatujte rovněž na to, že indukční plotýnka či varná zóna musí mít menší průměr, než je průměr hrnce či pánve. Pokud tedy plotýnka měří v průměru 20 cm, vyberte si v obchodě indukční hrnec s průměrem dna minimálně o této délce. Především magneticky vodivé dno musí přesně sedět na plotýnce, a to hlavně v případech, kdy se jedná o tvarově vyboulené nádobí. Před zakoupením celé sady nádobí si tedy raději zakupte jen jeden nebo dva kousky. Vyzkoušejte je na svém sporáku a následně si pořiďte další. A proč jsou správné rozměry nádobí na indukci tak důležité? Proto, aby došlo k plošnému prohřátí nádobí. Dno hrnce by tedy mělo ideálně odpovídat velikosti indukční zóny. Jestliže si pořídíte hrnec, jehož průměr bude větší než indukční zóna, může dojít k tomu, že se hrnec rovnoměrně neprohřeje, aby se v něm jídlo připravilo bez problémů. V případě pánví na indukci, které mívají kónický tvar, berte v potaz průměr dna, nikoliv obvod v horní části pánve.
Možná jste se setkali s tvrzením, že je nádobí na indukci příliš drahé. Pravdou ale je, že současný trh nabízí dostatečně široký výběr. Není tedy problém vybrat si takové nádobí, které naprosto vyhovuje vašim (finančním) požadavkům. Hrnec, který představuje základní vybavení určené k vaření na indukci, je možné zakoupit zhruba od tisíce do pěti tisíc korun, a to v závislosti na velikosti a použitém materiálu. Mezi nejdražší, ale také nejodolnější hrnce patří ty vyrobené z kombinace nerezu a mědi. Kolem tisíce korun se rovněž pohybují různé napařovací sady, které ocení zejména ti, kteří v kuchyni často používají zeleninu. Za zhruba dva tisíce korun si můžete zakoupit také fritovací hrnce, které však vzhledově neodpovídají těm klasickým. Jedná se vlastně o hlubší pánev opatřenou fritovacím košem, kterou lze po vyjmutí z něj použít také samostatně. Za stejnou částku jsou na trhu k dostání také hrnce na těstoviny, které je možné použít i jako klasické hrnce. Poměrně nízkou cenou potěší tlakové hrnce, které v domácnosti rozhodně nemohou chybět. Chybět by vám doma neměla ani pánev, jejíž cena začíná na dvou tisících korunách. Mezi jedním a dvěma tisíci korunami se pak pohybuje cena za konvici pro indukční vaření.
Kolem použití nádobí na indukci a kolem indukce koluje celá řada mýtů. Pokusíme se vyvrátit ty nejčastější z nich. Jedním z takových mýtů je, že snad může nádobí na indukci postupem času ztratit svou schopnost. Tento názor je naprosto zcestný, jelikož feromagnetismus je trvalá vlastnost kovu, kterou nelze žádným běžným způsobem zničit. Pokud se vám tedy vaření nedaří, bude zřejmě chyba na straně indukčního sporáku. Kolují také fámy, že na indukční desce nelze připravit všechny druhy surovin. Opak je samozřejmě pravdou. S indukcí zvládnete uvařit úplně všechno a navíc se nemusíte bát, že se pánev dostatečně nerozpálí a maso nebude připraveno dobře. Často také panují obavy, že vaření na indukci není bezpečné. Věřte, že je naopak mnohem bezpečnější než klasické vaření. Pokud se totiž dotknete zapnuté plotýnky, nespálíte se. I když to samozřejmě neplatí, jestliže na ní před chvílí stál horký hrnec. Oproti plynu však doma nemáte otevřený oheň, nemůže vám tedy například chytit ani chňapka. Při přípravě jídel na indukční desce se také do vzduchu neuvolňuje nebezpečné záření či vlny. Neuvolňují se ani žádné chemické látky, takže je indukce opravdu bezpečným zdrojem tepla.
Pokud jste se tedy rozhodli pro koupi nádobí na indukci, vzhůru do toho! Jestliže při výběru neopomenete žádný z námi zmíněných faktorů, získá příprava jídel u vás doma docela novou úroveň. Tak dobrou chuť!
Redaktor
Miluji květiny, zahradničení, práci na chalupě a kolem ní. Tuto svou zálibu jsem spojila se psaním, a tak již nějakým rokem píši články o bydlení a zahradě. Dále se věnuji literatuře, zejména psaní knižních recenzí a dalších literárních článků. Zajímám se o dějiny, politiku, kulturu, jazyky a náboženství Blízkého východu.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada