Domácnost a zahrada
Efektivním způsobem, jak se vyhnout útoku na špajz a nezdravému mlsání, je zásoba sušeného ovoce a zeleniny. Pokud navíc máte možnost sklízet čerstvé plody z vlastní zahrádky, neváhejte a pusťte se do sušení. Spoléhat na plech a sluníčko vám pravděpodobně nebude stačit, a tak přichází v úvahu sušička potravin. Vyplatí se vám jí mít doma? Podle čeho vybrat tu nejlepší a k čemu dalšímu se vám může hodit?
Aktualizováno 16. 3. 2024
Majitelům sušičky ovoce se otevírají široké možnosti. Nejen, že v ní zpracujete celou úrodu jablek na chutné křížaly, ale usušíte v ní téměř každou potravinu, která vás napadne. A přestože by se mohlo zdát, že bude spíše sezónním společníkem, bez problému najde uplatnění po celý rok. Na jaře s ní usušíte nasbírané bylinky, v létě a na podzim zpracujete ovoce, zeleninu a houby, a v zimě v ní vykouzlíte třeba voňavé pomerančové plátky nebo sušené maso.
Sušičce ovoce se také nesmí upřít úsporný potenciál. Asi každému z nás se někdy stane, že nakoupí větší množství určité potraviny, kterou pak nestihne spotřebovat. Díky sušičce můžete přebytečné potraviny zpracovat a zabránit tak zbytečnému plýtvání.
Na trhu je dnes poměrně slušný výběr. Jaké jsou základní parametry, které zohlednit?
Velikost a kapacita
První věcí, na kterou byste měli při výběru sušičky koukat, je její velikost a s ní související kapacita. Jestliže potřebujete sušičku, se kterou dokážete rychle zpracovat větší množství potravin najednou, zaměřte se především na obdélníkové horizontální modely. Ty ovšem mají také větší nárok na skladovací prostory. Pro příležitostné sušení a experimentování vám bude stačit sušička s menší kapacitou. Vybírat tak můžete i mezi kulatými modely. Menším sušičkám dejte také přednost v případě, že nemáte příliš místa v kuchyni.
U jednotlivých modelů bývá odlišný nejen počet sušících plátů, ale i jejich velikost. Pro rychlejší orientaci se podívejte, jestli výrobce uvádí celkovou sušící plochu. V nabídce sušiček potravin najdete i profesionální modely, které jsou určeny spíše pro restaurace a další provozovny. Ty sice zvládnou usušit najednou desítky kil ovoce, ale jsou také extrémně drahé.
Distribuce tepla a proudění vzduchu
Sušení potravin je založené na jednoduchém principu. Z vybrané suroviny se za dlouhého působení teplého vzduchu postupně vypařuje tekutina. Důležité je, aby měl vzduch správnou teplotu, a nedošlo ke spálení či vaření potraviny. Zároveň by měly být všechny části obsahu sušeny rovnoměrně. Protože každý kousek potraviny je v jiné vzdálenosti od zdroje tepla, teplo musí být rozprouděné po celém prostoru sušičky. Pokud toto výrobce řeší, znamená to velké plus.
Hlučnost
Dalším parametrem, ve kterém najdeme mezi jednotlivými sušičkami rozdíl, je hlučnost provozu. Odlišnosti ale nejsou ohromující. Hlučnost většiny modelů se pohybuje od 40 do 60 dB, což je hodnota srovnatelná s dalšími spotřebiči, jako je třeba myčka nádobí nebo větrák.
Kromě výše zmíněných hlavních parametrů se u některých modelů sušiček můžete setkat i s dalšími funkcemi, které zrovna pro vaše potřeby mohou být užitečné. Patří mezi ně:
Termostat je relativně důležitá funkce, která umožňuje regulovat teplotu pro rozdílné druhy potravin. Pokud víte, že budete v sušičce připravovat různé druhy jídla a budete chtít u každého z nich dosáhnout co nejlepšího efekt, tato funkce se vám rozhodně bude hodit. U většiny sušiček je možné manuálně nastavit teplotu sušení od 35 do 70 °C. Levné modely sušiček často termostat postrádají.
Sušení potravin je proces, který trvá několik hodin. Není proto od věci využít časovače, který vás zvukovou signalizací upozorní, že je čas na kontrolu nebo ukončení sušení.
S funkcí automatického vypínače můžete nastavit sušení i tak, že jeho závěr načasujete na noc, a kvůli vypínání sušičky nebudete muset stávat.
Pomineme-li velkokapacitní sušičky potravin určené pro profesionální provoz, příkon většiny přístrojů se pohybuje od 245 do zhruba 1000 W. Tato hodnota udává, kolik energie zařízení při provozu spotřebuje. Výkon pak znamená, kolik z přivedené energie dokáže zařízení pro sušení potravin využít. V drtivé většině případů se od výrobce dozvíme pouze příkon sušičky, a výkon musíme odvozovat. Mělo by platit, že čím větší je příkon, tím větší výkonnost bychom také mohli při sušení očekávat. U sušiček s příkonem 650 W a více můžeme počítat s vyšší rychlostí a lepší efektivitou sušení většího množství plat.
V tomto případě není rozdíl jen estetický. Vyznačují se trochu jiným způsobem distribuce tepla a kapacitou. Proberme si výhody a nevýhody obou typů popořadě.
U tohoto typu sušičky jsou jednotlivá plata poskládaná vertikálně do výšky a jejich tvar je kruhový. Často lze také další plata přikoupit. Zdroj tepla je umístěný v základně pod platy nebo v některých případech nad nimi.
V této kategorii sušiček naleznete přístroje, které dobře zvládnou sušení ovoce a zeleniny za velmi příznivou cenu. Některé modely nestojí ani tisíc korun. Pokud se obáváte, zda sušičku skutečně využijete, můžete nejdříve pořídit levnější model.
Vertikální sušičky bývají kompaktnější, takže vám nezaberou tolik prostoru. To oceníte zejména pokud máte malou kuchyň nebo vlastníte již několik malých spotřebičů a na další nezbývá místo. Jsou také lehčí.
Sušičky hranatého tvaru s pevným pláštěm, do kterých se vkládají jednotlivé pláty, svým vzhledem připomínají menší troubu. Zdroj tepla mají umístěný v zadní části. Od přístroje tohoto typu můžete očekávat rovnoměrnější proudění vzduchu, a tím pádem spolehlivější sušení všech potravin bez ohledu na jejich umístění.
Sušičky vertikálního typu jsou většinou vyrobené z plastu. U tohoto materiálu musíme počítat s nižší odolností proti poškození a kratší životností. Nerezové sušičky jsou oproti tomu bytelnější a vhodnější pro časté a pravidelné používání. Výhoda plastových sušiček spočívá v menší hmotnosti. Zatímco ty nerezové mohou vážit až 10 kg, hmotnost plastových se pohybuje kolem 2 kg. Tento parametr zvažte, pokud očekáváte, že budete se sušičkou častěji manipulovat.
Moderní sušičky potravin překonávají pověst jednoúčelového spotřebiče. Když zůstaneme u samotné techniky sušení, zpracovat s nimi lze veškeré citrusy, peckové plody, ananas, banán, kiwi, lesní plody, ze zeleniny patří mezi oblíbené sušené pochoutky kořenová zelenina, kapusta, česnek, lilek nebo dýně. Klasikou jsou samozřejmě sušené houby. Sušičku ocení také milovníci sušeného masa nebo domácích těstovin. Sušením to ale nekončí. V některých sušičkách můžete nechat kynout těsto, vyrábět jogurt a tak dále.
Vybrali jsme pro vás sušičky, které nás svými funkcemi, cenou a pozitivní uživatelskou zkušeností zaujaly nejvíce:
Sušička ovoce kulatého tvaru s devíti průhlednými plastovými patry o průměru 32 cm a ventilátorem pro rovnoměrné sušení zaujme cenou, ale také tím, že obsahuje téměř vše, co bychom měli od sušičky požadovat.
Sušičce Concept SO1020 nechybí možnost manuálního nastavení teploty od 35 do 70 °C, bezpečnostní pojistka proti přehřátí, a integrovaný ventilátor. Naopak nedisponuje termostatem a časovačem, takže je potřeba počítat s tím, že bude nutné hlídat předpokládaný konec sušení. Výhodou je výrobcem deklarovaná možnost umývat sušící pláty v myčce.
Vysoký příkon 1100 W, vybavení a designové provedení, ale také cena řadí tento přístroj do vyšší třídy sušiček. Do základního vybavení patří 10 nerezových sušících plat o rozměru 38 x 38 cm a 10 jemných síťových plat s drobnějších strukturou. Dokoupit můžete také sadu 10 sušících táců, které poslouží ke kynutí těsta a přípravě dalších pochoutek, které vyžadují pevné podloží bez otvorů.
Doménou sušičky ovoce G21 Mistral je kvalitní a odolné provedení konstrukce, která je nerezová. Dvojité stěny navíc podpoří tepelně izolační vlastnosti sušičky. Teplota se nastavuje v rozmezí 35 až 70 °C a o rovnoměrné sušení se postará funkce horizontálního proudění vzduchu. Tato sušička díky své prostornosti, velikosti plat a výkonu při sušení obstará větší množství potravin, včetně masových pochoutek.
Sušička s názvem Breezer s příkonem 650 W pochází také od značky G21. Má ale menší kapacitu vnitřního prostoru (šest základních a šest síťovaných plat oproti deseti) a odpovídající nižší cenu.
G21 Breezer je vhodnější spíše pro ty z vás, kteří nepředpokládají sušení většího množství potravin naráz. Podobně jako její rozměrově větší sestra se chlubí kvalitním provedením z nerezu včetně plat a dvířek, vysokou odolností materiálu, časovačem, funkcí automatického vypnutí a horizontálním prouděním vzduchu.
Novinku od značky ETA, sušičku ETA Vital Air II určitě neminete, pokud to se sušením myslíte vážně. Disponuje prostorem pro 10 nerezových plat o velikosti 33 x 30,5 cm a průhlednými dvířky, kterými můžete kontrolovat průběh sušení. V balení naleznete také dvě speciální plata pro sušení drcených či necelistvých potravin jako jsou třeba bylinky, domácí cereálie, nebo pyré. Z koncepce tohoto produktu je zřejmé, že jeho cílovou skupinou nebudou jen zahrádkáři a houbaři, ale také lidé, kteří se orientují na zdravou výživu či RAW stravu a chtějí si doma vyrábět nejrůznější speciality.
ETA Vital Air II nabízí možnost využít přednastavené programy pro konkrétní potraviny, ale sušení lze nastavit i manuálně v rozsahu 35 až 70 °C. Jedním z programů je KEEP WARM, se kterým můžete nechat v sušičce kynout těsto nebo rozpékat pečivo při teplotě 45 °C. Vaše začátky se sušením vám usnadní přiložený návod, ve kterém jsou uvedené doporučené postupy s délkou a teplotou sušení pro konkrétní potraviny. Součástí je i několik receptů. Kvalitní a rovnoměrné sušení zajišťuje funkce Air Flow, díky níž teplý vzduch proudí horizontálně v celé sušičce. Velké plus pro zapomětlivé hlavy je ochrana proti přehřátí a relativně tichý provoz. Samozřejmostí je termostat a časovač.
Sušička potravin Vigan Mammoth ESP3DG s příkonem 400 W se řadí mezi vertikální sušičky, ale s atypickým obdélníkovým tvarem. Průhledná plastová plata mají velikost 32 x 24,5 cm a k dispozici jich máte osm. Vrchní neprůhledný díl zabraňuje přístupu světla k potravinám, což by mělo mít pozitivní efekt pro zachování vitamínů.
Sušičce nechybí integrovaný ventilátor pro cirkulaci vzduchu, časovač až na 24 hodin, displej, ochrana proti přehřátí a možnost plynulého nastavení teploty od 35 do 70 °C. Součástí návodu jsou také rady a tipy na přípravu různých typů potravin.
Redaktor
Vystudovala na FFUK obor estetika, ale táhlo ji to k marketingu a psaní, u kterého nakonec zakotvila. Zaměřuje se na články o domácnosti a zahradě, které korespondují i s jejími zájmy. Dále ve volném čase ráda vyrazí s rodinou na výlety po méně známých koutech ČR, a nakonec vždy zjistí, že je všude dobře, ale doma nejlépe.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada