Domácnost a zahrada
Ráno všechny suroviny vložíte do hrnce, zapnete ho a po příchodu z práce na vás bude čekat zdravé a chutné jídlo. Že to zní jako sen? Tak věřte, že není. Řeč je totiž o pomalém hrnci, mimořádném domácím spotřebiči, který vám pomůže skvěle vařit s minimem námahy.
K čemu je pomalý hrnec dobrý, pro koho se hodí, jaké jsou jeho výhody a na co se při jeho výběru zaměřit. To vše se dozvíte v našem článku.
Hrnec na pomalé vaření je elektrický hrnec, do kterého jen vložíte vybrané suroviny a on se postará o zbytek. Připravit si v něm můžete celou řadu pokrmů od skvělých vývarů, polévek, gulášů, omáček přes dušenou zeleninu, masové rolády, pečené kuře, ryby až po dezerty, marmelády, povidla nebo zavařeniny. Mezi jeho největší předností patří jednoduchost přípravy pokrmů a také to, že si potraviny uchovávají všechny živiny.
Pomalý hrnec spatřil světlo světa již v roce 1940 ve Spojených státech amerických. Největší boom zažil v 70. letech během energetické krize. Vzhledem k jeho velmi malé spotřebě elektrické energie oslovil doslova miliony lidí. Hrnec na pomalé vaření se skládá z vnitřní, většinou vyjímatelné, varné nádoby, vnější části s držadly a ovládacími prvky a poklice.
Pomalé hrnce, jak už jejich název napovídá, fungují na principu velmi pomalého vaření. Jedná o kuchyňský spotřebič, který vám umožňuje připravit pokrmy takzvaně “v jednom hrnci”. Všechny potřebné ingredience pro vybraný pokrm jednoduše vložíte do varné nádoby, nastavíte čas a teplotu a necháte ho pracovat. Vaření v něm probíhá při teplotě mezi 80 až 95 °C a podle potřeby trvá čtyři až deset hodin.
Pomalé hrnce jsou ideálním kuchyňským pomocníkem pro všechny, kteří nechtějí trávit celý den v kuchyni. Ocení ho maminky na mateřské, které se chtějí především věnovat svým dětem, i starší lidé, pro které je dlouhé postávání v kuchyni úmorné. A správnou volbou je i pro milovníky zdravé kuchyně. Díky pomalému vaření pod bodem varu a minimálnímu odpařování tekutin si jídlo uchová více minerálů, vitamínů a živin.
Objem nádoby
Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru pomalého hrnce je objem varné nádoby. Ten se odvíjí od počtu lidí, pro které chcete v pomalém hrnci vařit. Vyberte si pomalý hrnec s takovým objemem, ve kterém zvládnete připravit jídlo pro celou rodinu. Kapacita varných nádob se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 3 do 7 litrů. Pokud si pořizujete pomalý hrnec do dvoučlenné domácnosti, bude vám stačit hrnec s menší kapacitou okolo 3 litrů. Pro větší rodinu je vhodný pomalý hrnec s objemem kolem 5 litrů.
Volba vhodného objemu varné nádoby:
Tvar nádoby
Tvar vnitřní nádoby volte především podle toho, jaké pokrmy v něm budete nejčastěji připravovat. V případě, že v pomalém hrnci chcete chystat polévky, je nejvhodnější kulatý tvar. Pro přípravu kuřete nebo velkých kusů masa se výborně hodí oválný tvar vnitřní nádoby. A pokud v pomalém hrnci plánujete péct dezerty, bude se vám hodit tvar hranatý.
Další parametr, který si zaslouží vaši pozornost, je materiál vnitřní vrstvy varné nádoby. Ten totiž výrazně ovlivňuje to, jak snadno se bude hrnec udržovat i zda můžete nádobu používat také k jiným účelům. Aktuálně jsou nejvíce oblíbené tyto materiály:
Příkon pomalého hrnce
Podobně jako u jiných domácích spotřebičů se výkon a spotřeba elektrické energie pomalého hrnce odvíjí od jeho příkonu. Čím větší příkon, tím je model výkonnější a rychlejší, ale zároveň jsou i vyšší nároky na energii. Standardně se příkon pomalých hrnců pohybuje kolem 270 W.
Praktické funkce
Hrnec na pomalé vaření je relativně jednoduchý spotřebič. Většina modelů disponuje třemi základními režimy – 2 pro různou intenzitu pomalého vaření a 1 pro udržení teploty hotového pokrmu. Některé modely jsou navíc vybaveny řadou dalších praktických funkcí, které vám usnadní jejich používání.
Redaktor
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada