Domácnost a zahrada
Zvláštní název a přístroj, který vypadá jak z laboratoře. Chcete vědět, co je to vlastně vacuum pot a jak si v něm uvařit výtečnou kávu? V tomto článku se dočtete vše o této unikátní metodě přípravy kávy, která si pomalu, ale jistě opět získává celý svět.
Vacuum pot nebo také kávový sifon či zkráceně vacpot je velmi originální kávovar, který svým vzhledem připomíná jakési starodávné alchymistické náčiní: kahan a dvě skleněné baňky, které jsou spojeny trubicí. V našich končinách se jedná o nepříliš známý přístroj. To je ovšem velká škoda, jelikož se jedná o kávovar, který má rozhodně co nabídnout. Můžete si být jisti, že s tímto vakuovým kávovarem se vaše každodenní příprava kávy promění v opravdu jedinečný rituál.
Vacuum pot se poprvé objevil na počátku 19. století, kdy mu průmyslová revoluce zajistila vhodné startovní podmínky. Vědci v této době prováděli různé experimenty s vakuem i párou. V sousedním Německu vznikly jeho první prototypy, po kterých přicházely patenty z dalších zemí, především Francie. Vacuum pot se zanedlouho stal pravděpodobně nejpoužívanější metodou přípravy kávy. Postupně byl tento typ přípravy kávy nahrazen elektrickými překapávači a kávovary. Zdá se ale, že se jeho čas pomalu vrací, a to je jedině dobře.
Jak sám název kávovaru napovídá, káva se v něm připravuje, tedy překapává, pomocí vakua. Vacuum pot je tvořen dvěma skleněnými baňkami, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Do spodní nádoby se nalije vroucí voda. Ta se dále zahřívá, až se začne rozpínat a díky přetlaku vystoupá skrze trubici a filtr až do horní baňky.
V horní nádobě dochází k promíchání vody s jemně mletou kávou. V momentě, kdy je spodní nádoba v podstatě prázdná, dojde k vytvoření již zmiňovaného vakua, které vtáhne tekutinu zpět do spodní baňky. Kávová sedlina i všechny nečistoty zůstanou bezpečně nad filtrem. Poté je ta nejčistší káva lahodné chuti ihned připravena k servírování ve spodní nádobce.
Ačkoliv vypadá příprava kávy ve vacuum potu poměrně složitě, není to žádná věda. Bude potřeba trochu trpělivosti a nejspíš nějakou chvilku potrvá, než vychytáte správnou hrubost mletí kávových zrnek nebo poměr kávy a vody. Odměnou vám ale bude opravdu chutná káva.
Nejčastější objem vacuum potu bývá 330 ml, proto použijte kolem 20 gramů zrnkové kávy. Ta by měla být namleta na střední hrubost. Použít můžete zrnkovou kávu s pražením na espresso, ale i na filtrovanou kávu. Nebojte se experimentovat. Vacuum pot poskytuje dostatek prostoru, abyste si svou kávu vyladili k dokonalosti. Pokud se vám káva zdá příliš hořká, zvolte hrubší mletí. A naopak. Chutná slabě a spíše kysele? Příště ji umelte jemněji.
Velkým benefitem je rozhodně velmi chutná káva s plným a komplexním chuťovým profilem. Káva z vacuum potu neobsahuje žádné nečistoty nebo sedlinu, jako je tomu například u french pressu. Plusem je i velmi netradiční příprava kávového nápoje, se kterou okouzlíte každou návštěvu. Nevýhodou přípravy kávy ve vacuum potu je ovšem časová náročnost. Pro denní využití tento kávovar stvořen není. Za minus lze považovat i jeho vyšší pořizovací cenu.
Stejně jako jiné kávovary, tak i vacuum poty mají různé velikosti. Pořídit si můžete menší modely na 2 šálky (240 ml), ale i větší přístroje na 5 šálků (600 ml). Velikost si zvolte s ohledem na vaší domácnosti i množství vypité kávy za den. Většina modelů se prodává v kompletním balení s kahanem, míchátkem i odměrkou. Vám tak zbývá dokoupit pouze líh, filtr a oblíbenou zrnkovou kávu.
Jak jsme již zmiňovali, k vacuum potu je nutné dokoupit vhodné filtry. Zvolit můžete papírové, které jsou určeny k jednorázovému použití, nebo bavlněné. Ty jsou ekologičtější, jelikož vydrží i sto použití, ale vyžadují údržbu. Dalším řešením je koupit adaptér na papírové filtry, který umožní pohodlnou manipulaci.
Redaktor
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada