Domácnost a zahrada
Nedílnou součástí každé domácnosti jsou trouby na pečení. Zatímco v minulých letech bývaly součástí sporáků, dnes se stále častěji objevují jako samostatný spotřebič. Zabírají méně místa a zároveň jsou stylovým designovým doplňkem. Jak a podle čeho se orientovat v téměř nepřeberné nabídce?
Nevíte si rady s výběrem? Sepsali jsme pro vás důležité informace, praktické rady i zajímavé tipy, které vám výběr podstatně usnadní.
Při výběru vhodného modelu pečící trouby se zamyslete nad tím, kam ji plánujete umístit. Podle způsobu umístění dělíme trouby na dva základní typy – vestavné a volně stojící.
Volně stojící pečící trouby jsou ideálním řešením pro již hotové kuchyně. Mezi jejich hlavní benefity patří fakt, že je můžete jednoduše umístit vedle kuchyňské linky nebo kamkoliv jinam do prostoru. Není tak potřeba dělat náročné stavební úpravy. Volně stojící trouby dále dělíme na dva typy:
Kombinované trouby se sporákem
Jedná se o jeden kuchyňský spotřebič, který v sobě pojí troubu s varnou deskou. Velmi často kombinuje i dva zdroje energie. Můžete si pořídit například elektrickou troubu v setu s plynovým sporákem nebo horkovzdušnou troubu s kombinovaným sporákem. Jde o relativně mobilní spotřebič, který lze postavit v podstatě kamkoli, můžete ho přestěhovat a v případě potřeby vyměnit za nový.
Stolní trouby
Druhým typem jsou stolní trouby. Jde o spotřebič menších rozměrů, který se perfektně hodí na chatu, studentskou kolej nebo do jednopokojového bytu. Velkou výhodou tohoto typu je především snadná manipulace a již zmíněné kompaktní rozměry. Kromě toho nabízí stejné funkce jako klasické trouby (vaření, pečení, dušení, a další) a některé modely jsou dokonce vybaveny varnou deskou se dvěma až třemi elektrickými plotýnkami.
Vestavné pečící trouby jsou v posledních letech stále více oblíbenější. Jedná se o velice elegantní řešení, které skvěle zapadne do jakékoliv kuchyně. Ideální volbou jsou především ve chvíli, kdy zařizujete novou kuchyň nebo rekonstruujete tu stávající. Jejich velkou výhodou je možnost umístit je do vámi požadované výšky, mimo dosah dětí a bez zbytečného ohýbání. Vestavné trouby dále dělíme na dva typy:
Klasické vestavná trouba
Klasické trouby jsou velice oblíbeným modelem, který funguje zcela samostatně a lze jej podle potřeby umístit do jakéhokoliv typu skříňky – speciálních vysokých skříní, nižších skříněk i korpusů.
Polyvalentní vestavná trouba
Tento typ vestavných trub je určen pro zkombinování s odpovídajícími varnými deskami. Ač se jedná o samostatný spotřebič, je na něm umístěno ovládání i pro varnou desku (tu tedy nelze ovládat samostatně). Trouba se proto zpravidla umisťuje přímo pod varnou desku. Vždy si vybírejte oba spotřebiče od stejného výrobce.
Kromě umístění dělíme kuchyňské trouby také podle zdroje energie. Základní dělení zahrnuje dvě varianty – trouby plynové a elektrické. Plynové trouby mají aktuálně na trhu podstatně menší zastoupení. Naopak elektrické získávají stále větší a větší oblibu.
Jedná se aktuálně o daleko častější a oblíbenější variantu. V jejich prospěch hovoří především jednodušší regulovatelnost výsledné teploty, a to v rozmezí 35 až 350 °C. Benefitem je i větší komfort pro uživatele v průběhu procesu pečení. Elektrické pečící trouby můžeme dále rozdělit na tři podkategorie – horkovzdušné trouby, parní a s klasickým typem ohřevu.
Elektrické trouby s klasickým ohřevem se svým provedením blíží plynovým troubám, jen s tím rozdílem, že zdrojem energie je právě elektřina. Typickým znakem tohoto modelu je horní a spodní ohřev. Mezi jejich hlavní výhody patří dobrá regulace teploty a nižší pořizovací cena. Naopak nevýhodou je nerovnoměrné rozložení tepla a nemožnost péct více plechů zároveň.
Horkovzdušné pečící trouby vycházejí z elektrických trub s klasickým ohřevem, ale jsou navíc vybaveny ventilátory, které zajišťují roznášení horkého vzduchu po celém vnitřním prostoru spotřebiče. Díky tomu dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě pokrmů. Navíc můžete péct více plechů zároveň = víceúrovňové pečení, čímž ušetříte čas i elektrickou energii.
Parní pečící trouby se v posledních letech těší vzrůstající oblibě. Jedná se sice o dražší typ elektrické trouby, ale vyšší cenu vynahrazuje všestranností. Parní trouba je multifunkční spotřebič, v němž můžete nejen péct, ale i vařit, grilovat nebo pošírovat. Nejnovější modely hravě nahradí i parní hrnec nebo mikrovlnnou troubu. Navíc umožňují připravit opravdu zdravé pokrmy bez použití tuku.
Ač se plynové trouby z trhu s kuchyňskými spotřebiči pomalu vytrácí, stále mají svou věrnou fanouškovskou základnu. Oblíbené jsou především u starších generací, která je na vaření na plynu zvyklá. Výhodou plynových trub je jejich schopnost se velmi rychle nahřát. Navíc na rozdíl od elektrických trub daleko méně vysušují připravované pokrmy. Nevýhodou je jejich složitější nastavení a horší regulace teploty, která je v rozmezí pouhých 150 až 260 °C.
Na trhu jsou k dostání také kombinované trouby, které v sobě spojují možnost využití plynu i elektrické energie.
Rozměry spotřebiče
Při výběru pečící trouby je potřeba brát v úvahu také její rozměry. Před jejím pořízením si pečlivě zaměřte místo, kam ji chcete umístit, postavit nebo zabudovat. U vestavných trub se standardně setkáte s rozměry 60 × 60 cm, ale výjimkou nejsou ani kompaktnější modely, které jsou k dostání v rozměrech 45 × 60 cm. Aktuálně jsou k dostání také vestavné trouby s šířkou až 90 cm.
V případě volně stojících trub můžete pořídit modely v rozměrech 60 × 60 cm nebo 50 × 60 cm. Kromě vnějších rozměrů se zajímejte také o objem, tedy vnitřní rozměry spotřebiče. Podle objemu dělíme trouby na tři kategorie – malé trouby (12 až 35 litrů), střední trouby (35 až 65 litrů) a velké trouby (nad 65 litrů).
Volba vhodného objemu trouby:
Energetická náročnost
Před pořízením nové trouby se informujte také o tom, jak moc je daný model úsporný. Při výběru elektrických modelů se zaměřte na energetickou třídu. Doporučujeme volit ty modely, které jsou označeny písmeny A, A+ nebo A++ (ty jsou ale výrazně dražší). Vše důležité ohledně spotřeby vyčtete z energetického štítku, kterým jsou označeny všechny elektrospotřebiče.
Ovládání spotřebiče
Důležitou součástí každého spotřebiče, tedy i trouby, je jeho ovládání. V případě pečících trub můžete narazit na mechanické nebo elektronické ovládací panely, na kterých si lze nastavit vybraný pečící program, teplotu či délku pečení. Levnější modely jsou ve většině případů vybaveny knoflíky, tedy mechanickými ovládacími přepínači. Jejich hlavní nevýhodou je, že se v jejich okolí častěji usazují nečistoty. U dražších a novějších modelů se setkáte s dotykovým ovládáním.
Při výběru se ale zaměřte především na to, aby ovládání trouby bylo především přehledné. Některé modely jsou vybaveny řadou funkcí, tudíž jasně čitelné ovládání zajisté oceníte. Vždy se ujistěte, že je spotřebič dodán i se srozumitelným návodem k použití.
Stejně jako další domácí spotřebiče, je důležité udržovat pečící troubu čistou. Mastnota i zbytky jídla mohou negativně ovlivnit další připravované pokrmy. Porozhlédněte se proto po modelech, které jsou vybaveny praktickými čistícími programy. Tyto funkce vám mohou údržbu výrazně ulehčit.
Praktické funkce
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ trouby, vždy se při jejím výběru zaměřte i na doplňkové funkce a prvky, kterými je vybavena.
Výběr vhodné pečící trouby je podmíněn především vašimi preferencemi a požadavky. Zamyslete se nad tím, pro kolik lidí budete pravidelně připravovat pokrmy a na základě toho zvolte vhodnou kapacitu trouby. Ta do značné míry rozhoduje i o komfortu a účinnosti zvoleného přístroje. Určete si i vlastnosti, které od pečící trouby vyžadujete. A v neposlední řadě se zaměřte také na funkce a užitečné programy daného modelu. Ty sice zvyšují cenu spotřebiče, ale výrazně rozšiřují možnosti jeho využití.
Redaktor
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada