Domácnost a zahrada
S bohatou úrodou letního a podzimního ovoce se vyplatí oprášit umění zavařování. Mohlo by se zdát, že k němu potřebujete moře času a zkušeností a speciálního náčiní, aby výsledek stál za to. Ale to je omyl. Skvělou domácí zavařeninu můžete vyšvihnout i napoprvé, a možná to bude jednodušší, než jste čekali.
V zásadě můžeme zavařovat dvěma způsoby. Ten první je zavaření celých kousků ovoce či zeleniny bez předchozí tepelné úpravy. Tímto typem přípravy vznikají kompoty, případně nakládaná zelenina.
Při druhém způsobu ovoce či zeleninu musíme před zavařením ještě tepelně zpracovat. Výsledkem jsou v tomto případě marmelády, džemy a čatní.
Zavařování je kumšt jako každý jiný. Zkušený to zvládne levou zadní, a ještě u toho přečíst knížku. Nováček se snadno může utopit v záplavě různých hrnců, sklenic a návodů. Pokud jste zástupci spíše té druhé skupiny, pro vás jsme sepsali jednoduchý základní postup, se kterým zvládnete zavařit téměř cokoli.
Příprava bývá nejzdlouhavější fází celého zavařování. Ovoce je potřeba opravdu důkladně omýt těsně před plněním do sklenic. Čili ledabylé opláchnutí včera se nepočítá. Cílem je již v této fázi odstranit co nejvíce nečistot. Následně nakrájejte či naporcujte ovoce na kousky požadované velikosti. Práci si můžete usnadnit kuchyňským kráječem, který oceníte zvláště v případě, že zpracováváte větší množství ovoce.
Ovoce pro marmelády a džemy je vhodné vařit v širším hrnci, který umožňuje rychlejší odpaření přebytečné tekutiny. Díky kratší době vaření se ovoce nerozvaří a zůstane v něm více vitamínů. Citronová šťáva prospěje barvě a prodlouží trvanlivost. Pokud nejste tolik na klasiku a rádi experimentujete, nebojte se přidat k ovoci i špetku nějakého koření či pár kapek vybraného alkoholu. Stačí malé množství, které způsobí, že z vás všichni budou tahat recept. Vyzkoušené kombinace jsou třeba tyto: jahoda – máta nebo vanilka, hruška – portské víno, borůvka – whisky, meruňka – zázvor nebo rozmarýn. Vaší fantazii se ale meze nekladou. Recepty s podrobným popisem přípravy i další inspirací můžete čerpat z nejrůznějších publikací o zavařování.
Tento bod stojí za tajemstvím dlouhé trvanlivosti zavařenin. Opravdu není radno ho vynechat. Sklenice vybírejte nejen podle velikosti, ale i designu. Domácí zavařenina v pěkných skleničkách, jako jsou třeba klasické „weckovky“ se sponami bude stylový a osobní dárek k různým příležitostem. Nic nebrání také tomu zkombinovat různé objemy sklenic. Kromě tradičních způsobů sterilizace, jako je sterilizace v horké troubě nebo v hrnci s probublávající vodou, lze použít i parní sterilizátor na kojenecké lahve.
Zavaření sklenic je finálním krokem celého procesu. Dříve pro tento účel byly určené plechové zavařovací hrnce s otvorem pro teploměr. Těm však již nějakou dobu šlapou na nohy zavařovací hrnce elektrické, jejichž použití je mnohem snazší. Nebudete muset celý proces kontrolovat, regulátor teploty vše ohlídá za vás.
Díky těmto dvěma spotřebičům, které má většina z nás doma, můžeme docílit podobného výsledku jako se zavařovacím hrncem. Bude to určitě zajímavá alternativa pro ty, kteří zavařují jen příležitostně a nechtějí investovat do speciálního přístroje.
Sklenice položte na plech do spodní části trouby a zapněte horní i dolní ohřev. Na plech nalijte vodu přibližně do výšky 2 cm, a v průběhu zavařování ji můžete doplňovat. Teplota v troubě by měla být udržována na 200 až 220 °C. To ovšem může být složitější, pokud nemáte teploměr do trouby. Doba sterilování je stejná jako u klasického zavařování, tedy 5 až 13 minut podle velikosti sklenic.
V mikrovlnné troubě zavařujte pouze sklenice se závitovými víčky a zabezpečte, aby se vzájemně nedotýkaly. Sklenice by měly být naplněné tak, aby byla mezi víčkem a ovocem mezera, tedy rozhodně ne až po okraj. Doba přípravy se opět pohybuje v řádech několika minut v závislosti na velikosti sklenic a výkonu vaší mikrovlnné trouby. Celý proces sledujte a pokud usoudíte, že je něco v nepořádku, ohřev raději ukončete. Počítejte s tím, že se vše nemusí povést na poprvé. Po otevření dvířek se sklenic hned nedotýkejte holýma rukama, jejich povrch bude vařící.
Možná milujete marmelády a další zavařené dobroty, ale odrazuje vás velké množství cukru, které je v nich obsažené. Lze vůbec připravit marmeládu bez cukru? A bude chutná? Máme dobrou zprávu, opravdu to lze. Výsledná zavařenina samozřejmě bude méně sladká, ale existuje způsob, jak vytáhnout sladkost z ovoce a zvýraznit tak jeho chuť bez přidání cukru. Postup bude následující: ovoce nakrájené na větší kousky i se slupkou do hrnce, přidáme špetku soli, přiklopíme a necháme vařit půl hodiny až hodinu. Až ovoce začne pouštět šťávu, sejmeme pokličku a necháme vodu co nejvíce vyvařit. Sůl, ač je to překvapivé, společně s delší dobou varu, dokáže vytáhnout z ovoce přirozenou sladkost. Kompromisem může být doslazení rostlinnými sirupy nebo cukrem s vyšším obsahem melasy.
Nakonec je potřeba ještě říct, že velký podíl na chuti zavařeniny má kvalita použitého ovoce. To by mělo být ideálně lokálně vypěstované a akorát zralé. Ovoce z dovozu bývá sklizené ještě před dozráním, což se většinou odráží i na jeho chuti. A tu v zavařenině bohužel jen tak nenahradíte. Přejeme hodně štěstí při vašich pokusech a dobrou chuť!
Redaktor
Vystudovala na FFUK obor estetika, ale táhlo ji to k marketingu a psaní, u kterého nakonec zakotvila. Zaměřuje se na články o domácnosti a zahradě, které korespondují i s jejími zájmy. Dále ve volném čase ráda vyrazí s rodinou na výlety po méně známých koutech ČR, a nakonec vždy zjistí, že je všude dobře, ale doma nejlépe.
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada
Domácnost a zahrada