Recenze Odkaz Testedarů: Ydris, kniha první - Květoslav Hönig, Ondřej L. Hrabal

Recenze Odkaz Testedarů: Ydris, kniha první - Květoslav Hönig, Ondřej L. Hrabal

Ydris je počátečním dílem epické fantasy ságy, kterou obklopují ilustrace, hudba a rozsáhlá mapa. Rozvětvený komplexní příběh obohacený písněmi, básněmi a vlastními jazyky je zasazen do propracovaného světa s pestrou historií i kulturou. Magie s limity, bytosti inspirované slovanskou mytologií, humor, intriky… Příběhy se odehrávají v Avirii, kde se ve starých hvozdech ukrývají ruiny z dávných…

2 recenze

Registrovaný uživatel28. prosince 2022

Lehce se začtete, i když tím, že se střídá ve vyprávění více dějových linií, je těžší se na začátku zorientovat. Ideální je číst obě knihy úvodního dílu trilogie na jeden zátah.

Škoda, že mapa není součástí knihy!

Baví mě typografické řešení na obálce. Způsob vyprávění i rytmus je přirozený. Nikde to nedrhne... i když v úvodu je potřeba se začíst. Více dějových linií vyžaduje čtení obou knih najednou. Někde jsem četl srovnání s Tolkienem. Tak to bych neřekl... Mr. Tolkien přeci jenom pracoval například se severským aliteračním veršem a toho se v Odkazu Tastedarů nedočkáme. Rovněž jména mají u Tolkiena konkrétní význam, kromě jmen i toponyma apod. Tady je zapotřebí ještě trochu zapracovat. Každopádně, dobrá práce, a knihu vřele doporučuji. A abych nezapomněl, kniha neobsahuje brutální násilí, což mě těší.