Horkovzdušné fritézy
Usmaží jídlo pomocí horkého vzduchu s minimálním množstvím oleje nebo naprosto bez něj. Horkovzdušná fritéza, jinak také air fryer, nabízí kromě smažení například i funkci rozmrazování. Některé fritézy jsou vhodné k mytí v myčce nádobí a tím usnadňují údržbu. Je možné se setkat i s pojmem parní fritéza, což je v podstatě multifunkční horkovzdušná fritéza, zkombinovaná s parním hrncem a umožní zdravé vaření pomocí vodní páry.
Proč si pořídit horkovzdušnou fritézu?
Výhody
- Smažení s minimem tuku.
- Umožní připravit nezdravá jídla dietněji
- Snadné čištění.
- Díky oddělovači je možné smažit více jídel naráz.
Nevýhody:
- Delší doba přípravy
- Chybí autentická chuť smaženého jídla
Typ horkovzdušné fritézy
- Halogenová fritéza – Je vybavena halogenovým světlem, které vytváří teplo. Výhodou tohoto typu je, že produkuje světlo a díky průhlednému víku můžete sledovat proces přípravy jídla. Nevýhodou je vysoká cena.
- Statická fritéza – Jídlo zahřívá kolujícím horkým vzduchem. Jde o levnou variantu.
- Dynamická fritéza – Má rameno či lopatku, které potraviny během přípravy míchá, čímž dochází k rovnoměrnému pečení.
Vlastnosti a funkce horkovzdušné fritézy
- Časovač – Umožní nastavení délky fritování.
- Displej – Usnadní obsluhu fritézy a poskytuje informace o nastavení.
- Termostat – Pomůže regulovat teplotu.
- Vyjímatelná nádoba – Usnadní mytí spotřebiče.
- Funkce Cool Zone – Zabrání připálení.