Káva
Nejčastěji se vyrábí z pražených semen kávovníku nebo jiných přírodních surovin. Po její konzumaci většinou pocítíte povzbuzující účinek, který způsobuje přítomnost kofeinu. Pije se nejen ráno ke snídani, ale také po obědě nebo k dezertu. Ochutnejte různé druhy káv v degustačním setu nebo v BIO kvalitě.
Základní rozdělení typů káv
- Instantní – Připravíte ji snadno a rychle. Stačí k ní nalít horkou vodu, případně podle chuti přidat mléko, smetanu nebo cukr. Její nevýhodou je méně intenzivní chuť a aroma oproti ostatním typům kávy.
- Mletá – Poskytuje silnější a plnější chuť než instantní káva. Vyžaduje však speciální vybavení pro přípravu, jako je kávovar nebo french press.
- Zrnková – Obecně se považuje za nejkvalitnější typ, protože si ji namelete těsně před konzumací s vlastním mlýnkem. Disponuje nejsilnějším aroma a chutí.
Jaký vybrat druh?
Mezi nejpopulárnější druhy kávy patří arabica a robusta. Arabica vykazuje větší kyselost. Naopak robusta má minimální kyselost, což s sebou nese menší chuťovou rozmanitost, ale více kofeinu.
- Cibetková – Je jednou z nejdražších káv na světě. Její zrna jsou získávána z výkalů cibetky.
- Čekanková – Také se jí říká cikorka. Čekanka pozitivně ovlivňuje trávení, játra a reguluje hladinu cukru v krvi. Také napomáhá efektivní funkci srdce, cév, kostí a kloubů.
- Obilná – Mezi nejznámější značky patří Melta nebo Caro. Díky absenci kofeinu ji mohou konzumovat i děti nebo těhotné ženy. Kromě obilovin v ní najdete také čekanku, řepu nebo další druhy vlákniny.
- Pampelišková – Vyrábí se z nadrceného a sušeného kořene pampelišky. Neobsahuje kofein. Je přírodním antioxidantem. Udržuje zdraví močové a trávicí soustavy, žaludku a jater.
- Špaldová – Vyrábí se upražením pšenice špaldy. Obsahuje vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Díky obsahu vlákniny se budete pravidelně a zdravě vyprazdňovat.
- Zelená káva – Není pražená, takže kávová zrna mají typickou zelenou barvu. Obsahuje vysoké množství kyseliny chlorogenové, která usnadňuje hubnutí.
- Ajurvédská – Oblíbený nápoj zejména v indických zemích. Neobsahuje kofein. Skládá se z výtažků bylin brahmi, ašvagandhy a z kořene čekanky lékařské. Může mít různé příchutě, například po ořeších.
- Bez kofeinu – Klasická pražená káva, která je ale zbavená kofeinu. Užijí si ji zejména těhotné ženy nebo lidé s vysokou citlivostí na stimulující látky. Káva se zbavuje kofeinu buď s použitím rozpouštědla, nebo bez použití rozpouštědla. Jako rozpouštědla se nejčastěji používají ethylacetát či methylenchlorid.