Zrušit filtry

Červená vína

Vyrábí se z fermentací modrých odrůd hroznového vína se slupkami a jadérky, což mu dodává tmavě červenou barvu a často těžší a zemitější chuť. Bílé víno se získává fermentací bílých odrůd hroznového vína bez slupek a jadérek, což mu dodává světlou barvu a často lehčí, osvěžující chuť. Růžové víno se také vyrábí z modrých hroznů, ale na rozdíl od červeného se při výrobě nakvašuje jen krátce nebo vůbec.

Červená vína podle množství zbytkového cukru

Tichá vína se dělí podle obsahu zbytkového cukru. Suchá vína jsou nejtrpčí a sladká nejsladší.

  • Suché – Obsah zbytkového cukru do 4 g/l. Je kyselejší s výraznější chutí.
  • Polosuché – Obsah zbytkového cukru 4 až 12 g/l.
  • Polosladké – Obsah zbytkového cukru 12 až 45 g/l.
  • Sladké – Obsah zbytkového cukru 45 g/l a více.

Oblíbené odrůdy červených vín

  • Cabernet Sauvignon – Tradičně francouzská odrůda. Chuť je velmi výrazná s dlouhotrvajícím dozvukem.
  • Pinot Noir – Českým názvem rulandské modré je víno původem z Francie. Chuť je plná s nízkým obsahem kyselin.
  • Zweigeltrebe – Původem z Rakouska. Plná chuť připomínající ostružiny a višně.
  • Merlot – Francouzská odrůda. Plná chuť s nízkým obsahem kyselin.
  • Modrý Portugal – Původem z Rakouska. Lehčí víno s nižším obsahem tříslovin.
  • Dornfelder – Vyšlechtěno v Německu. Má velmi výraznou barvu a jemnou chuť.
  • Frankovka – Pravděpodobně rakouského původu, pěstuje se na Moravě. Má tvrdší kořenitou chuť.
  • Cabernet Moravia – Tradičně moravská odrůda. Aromatické látky připomínají černý rybíz.
  • Svatovavřinecké – Má tradici v Rakousku a Německu. Chuť je drsnější s ovocnými tóny.
  • André – Tradičně moravská odrůda. Víno tmavě granátové barvy s plnou chutí.

Speciální červená vína

  • Dezertní víno – Se hodí na přípitek, k dezertu a jiným pokrmům. Mívá sladkou chuť a často vyšší množství alkoholu. Spadají sem tzv. slámová či ledová vína. Mimo klasická červená vína se těší oblibě portské, tokajské víno a vermut. Taková vína bývají hutná a sladká s výraznou chutí.
  • Nealkoholické víno – Si zachová stejnou chuť i vůni jako víno klasické. Víno je při procesu výroby zbaveno alkoholu. Nejedná se o jednoduchý proces, proto se mu věnuje jen malé množství výrobců. Nealkoholické víno je ideální pro milovníky vína, kteří v danou chvíli nemohou nebo nechtějí konzumovat alkohol.

Co si dále pořídit?

  • Sklenice na víno – Díky nim vynikne chuť vína.
  • Vinotéka – Poslouží pro chlazení většího množství lahví současně. Víno zchladíte na požadovanou teplotu.
  • Stojan na víno – Poskytne úložný prostor pro různý počet lahví a navíc vaše sbírka v místnosti vynikne.
Dostupnost
Seznam produktů kategorie

Botter Primitivo IGT Salento Doppio Passo 0,75 l

12

od 160 Kč

  • Primitivo
  • Polosuché
  • Červené
  • Země původu Itálie
  • Objem 0,75 l

Polosuché víno hluboké rubínově červené barvy s jantarovými odlesky. V mládí má víno svěží odrůdové aroma zralého ovoce, které se…

od 160 Kč

v 11 obchodech

Porovnat ceny

Dr. Zenzen Dornfelder nealkoholické víno 0,75 l

10

od 153 Kč

  • Dornfelder
  • Sladké
  • Červené
  • Nealkoholické
  • Země původu Německo

Nealkoholické červené víno s vyšší obsahem zbytkového cukru od německého výrobce Dr. Zenzen. Chuť i vůně jsou intenzivní, …

od 153 Kč

v 10 obchodech

Porovnat ceny